Публикация

Истината за масажите

Повечето хора смятат, че масажът винаги е полезен. Други - обратно, отнасят се с недоверие към него или го причисляват към развлеченията и излишните глезотии.


Предлагаме ви мнението на специалистите за най-популярните митове за масажа, което ще ви помогне да се ориентирате къде всъщност е истината.

Мит 1: Сериозно заболяване не може да се излекува с масаж.

Това не е вярно. Лечебният масаж е незаменим след травми, както и за възстановяване на организма след операция. Той също така е необходима част от лечението на всички заболявания на ставите и опорно-двигателния апарат. Масажът се използва ефективно и при главоболие, при бронхит помага да се прочистят дихателните пътища.

Мит 2: Здравият човек не се нуждае от масаж.

Общоукрепващият масаж е необходим на всеки. Той е ориентиран към грижата за тялото, отнемане на умората и нервното напрежение, към профилактика на различни заболявания.

Този масаж подобрява кръвообращението, повдига тонуса и осигурява идеален релакс. Курсът на общия оздравителен масаж е от 8 до 15 сеанса. Това е достатъчно, за да останете във форма.

Мит 3: Трябва да се масажира само болното място.


Има случаи, когато човек се оплаква от болки в краката, а проблемът е в кръста. Пациентът трябва да знае например, че при болки в стъпалата се масажират и коленете. Ако проблемът е в тях, масажират се и бедрата.

Мит 4: Ще отида на почивка и ще си направя масаж на плажа или в сауната.

Рискът да попаднете в ръцете на непрофесионалист е голям. Той може не само да не ви помогне, но и да ви навреди. Ако на плажа или в сауната се използват прийомите на мануалната терапия, това е повод за тревога.

Мануалният масаж е много сложно лечение. Първо се поинтересувайте дали масажистът има лиценз и към кой център работи. Не икономисвайте пари от масажа. Поверете здравето си на професионалист.

Мит 5: Колкото по-дълъг е сеансът, толкова по-добре.

Продължителността на масажа зависи от т. нар. масажни единици. Колкото човек е по-пълен, толкова по-дълго време продължава процедурата. Ако теглото на пациента е 65-70 кг, общоукрепващият масаж на цялото тяло без елементи на лечебен е около 35-40 мин.

Мит 6: Масажът винаги е приятен.

Това се отнася само за общоукрепващия масаж. След сеанса чувството за лекота е нормално явление. По време и след лечебен масаж обаче пациентът може да изпитва дискомфорт, а понякога и болка. Ако методиката на лечение е правилно избрана, след третия-четвъртия сеанс неприятните усещания изчезват.

Мит 7: С помощта на масаж може да се отслабне.

Да свалите от бедрата си голям слой целулит или да отслабнете с 10-15 килограма с помощта на масаж е невъзможно. По време на процедурите се усилва кръвообращението, подхранването на мускулите с кислород подобрява обмяната на веществата. Това може да доведе до отслабване.

Но ако не използвате специална система на хранене, само с помощта на масажа не можете чувствително да намалите теглото си.

При рязко и чувствително отслабване масажът ще ви помогне да стегнете тялото и кожата си.

Важно е да се знае и кога трябва да се избягва масажът:
- при онкологични заболявания;

- при тромбофлебити и тромбози на кръвоносните съдове;

- аднексит;

- колпит;

- болести на кръвта;

- артрит в стадий на обостряне;

- гъбични заболявания на кожата.

Коментари