Публикация

Болката в коляното ми артрит ли е или скъсан менискус?

Болката в коляното ми артрит ли е или скъсан менискус?

Разкъсаният менискус на коляното често има подобни симптоми като остеоартритът на коляното, което затруднява отдиференцирането на причината за болката.

Общите симптоми както на остеоартрит, така и на скъсан менискус включват:

   - Болка около колянната става, особено след активност, като ходене, бягане или изкачване по стълби
   - Подуване, което възниква поради възпаление и може да направи коляното болезнено на допир
   - Заключване на коляното, което означава, че може да е трудно да се сгъне или разгъне напълно ставата


Разкъсване на менискуса на коляното и остеоартрит на коляното засягат различни видове хрущяли:

   - Остеоартритът  се отнася до увреждане на ставния хрущял. Ставният хрущял е жилав, хлъзгав материал, който покрива и защитава долната част на бедрената кост, горната част на пищяла и задната част на капачката на коляното.
   - Разкъсаният менискус се отнася до увреждане на гумоподобно, гъвкаво парче хрущял, което осигурява омекотяване между костта на бедрото и лъскавата кост в коляното.


По-долу ще намерите няколко въпроса, които да си зададете при определяне на причината за болката в коляното, но посещението при медицински специалист е най-добрият начин да получите точна диагноза.

Кога започна болката?

Най-голямата разлика между артрит и разкъсан менискус е дали болката се е развила във времето или след нараняване.

   - Ако болката в коляното ви се увеличава постепенно и не може да бъде свързана към конкретно нараняване, може да имате артрит.
   - Ако болката в коляното ви се е появила внезапно, може да имате разкъсване на менискуса. Спортистите, особено тези, които играят ръгби, футбол или баскетбол, са по-склонни да получат наранявания, които причиняват разкъсване на менискуса.
  - Възможно е менискусът да се разгради бавно, но това е по-рядко.


Как се усеща болката?

Друга разлика между артрит и разкъсан менискус е как се усеща болката.

    Хората с остеоартрит често съобщават за периодична, тъпа болка. Разрушаването на хрущяла може да накара костите да се трият една в друга при движение, което може да причини усещане за скованост или да издаде хрускащ звук.
    Хората с разкъсан менискус често се оплакват от остра, непосредствена болка след нараняване. Болката може да отмине с покой и да се върне отново с движение, особено от същия тип, причинило нараняването. Чувствителността от към вътрешната или външната страна на коляното може да показва разкъсване на менискуса.

Как точно се чувства болката ще се определя от тежестта и местоположението на увреждането на артрита или разкъсването на менискуса.


На колко години сте?

Възрастта не е просто число, когато става дума за определяне на причината за болката в коляното. Артритът е дегенеративно заболяване, което означава, че е по-вероятно да се появи при възрастни хора.

Разкъсаният менискус е нараняване на хрущяла, което може да се случи на всяка възраст, въпреки че е по-вероятно да се появи при по-млади, активни хора.


Получаване на диагноза и лечение на болки в коляното

Независимо дали смятате, че имате артрит на коляното или скъсан менискус, най-добрият ви залог е да посетите медицински специалист за точна диагноза и лечение. Ранното лечение може да предотврати влошаването на симптомите ви и в някои случаи да ви помогне да избегнете бъдещи операции.

Коментари