Публикация

Ако не се гарантират парите за здраве – протест на цялото общество

Настояваме средствата, предназначени за здраве, да бъдат гарантирани до средата на следващия месец в пълен размер не по-малък от миналата година, като на болниците се платят всички дължими средства от март досега.


Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след заседание на Обществения съвет в здравеопазването, в което представители на съсловната организация, на синдикатите и на пациентски сдружения обсъдиха намаленото финансиране в здравния сектор.

В противен случай след средата на септември пристъпваме към ефективни протестни действия. Това ще бъде протест на цялото общество, подчерта д-р Райчинов.

Лекари, синдикати и пациенти настояват за среща с премиера Бойко Борисов на 31 август, на която да изложат исканията си. Част от тях са: Общественият съвет по здравеопазване да е постоянно действащ и съвещателен орган и никакви реформи да не се предприемат без неговото одобрение; Националната здравноосигурителна каса да се отчита всеки месец, като информацията да бъде публична.

Около 1,2 млрд. лева би трябвало да има в здравната каса и това може да се види в един подробен отчет, посочи председателят на лекарския съюз, като допълни, че ще се настоява за писмено споразумение по исканията.

Коментари