Публикация

23-годишна жена с детска церебрална парализа проходи

23-годишната Зорница Войничанска, която е с диагноза детска церебрална парализа, проходи за пръв път след хирургическа намеса.


Интервенцията, която е извършена в пловдивската болница „Медлайн” от ортопеда д-р Янаки Янакиев, е продължила 40 минути. Два дни по-късно младата жена става на крака и започва да ходи, след като дотогава не е можела да стои дори права сама.

Зорница е от град Мизия. За способностите на ортопеда тя и майка й Венета Ангелова научават случайно, но решават да потърсят помощта му.

„23 години Зорница беше жив труп, краката и се огъваха като локум, можеше само да пълзи, виейки се като змия”, казва Венета Ангелова.

„Въпреки че беше неделя, 15 минути след като пристигнахме, д-р Янакиев дойде да прегледа Зорница. В понеделник я оперира, а в сряда сутринта тя вече ходеше”, посочва майката.

„Досега светът за мен се ограничаваше до дома и терасата, където излизах с инвалидната количка. Животът ми се състоеше от болници, операции, рехабилитации, лекари и болка”, споделя младата жена.

Д-р Янаки Янакиев признава, че е изненадан от високия резултат след първата операция, защото най-добре се повлияват от лечението деца преди пубертета, между 3- и 6-годишна възраст, когато още не са променени ставите и костите.

„Освободих ставната контрактура, тя имаше стегнати тазобедрени стави, явно това е било основната спирачка за нея”, обяснява лекарят.

На 29 септември Зорница отново ще влезе в операционната зала. „За да може да има походката на своите здрави връстници, тя трябва да претърпи още 2-3 хирургични намеси”, допълва д-р Янакиев.

Коментари