Публикация

Вечер на чудесата в подкрепа на недоносените бебета

Вечер на чудесата в подкрепа на недоносените бебета

За поредна година фондация „Нашите недоносени деца“ напомня за малките големи герои, които се нуждаят от подкрепа, за да се справят с трудностите, пред които животът ги изправя.

На 14 ноември (четвъртък) в Софийската градска художествена галерия за втори път ще се състои Вечер на чудесата

Нейният смисъл е отново да говорим по проблемите, но и да благодарим на хората, които много активно цяла година се занимават с проблемите на недоносените деца - неонатолози, обществени личности, посланици

- коментира Мая Красимирова, доброволец към фондация „Нашите недоносени деца“, пред БНТ.

Кампанията в подкрепа на недоносените деца започна в началото на миналия ноември

и тя е целогодишна.

Ние продължаваме, защото са необходими много средства. За миналата година успяхме да реализираме дарения на стойност около 170 000 лв., което никак не е малко. Това, което ни се иска хората да разберат, е, че тези средства не са необходими само за животоспасяваща апаратура, но преди всичко трябва да е ясно, че едно рано родено бебе, което прекарва дори по 6 месеца в интензивно отделение, има много потребности и проблеми, с които се сблъсква заедно със семейството си, отбеляза Мая Красимирова.

Тя акцентира върху необходимостта от

национален план за проследяване на децата от 0 до 7-годишна възраст

„Такъв проект вече е внесен в Министерството на здравеопазването. Той предвижда да има по-добра организация и яснота какво се случва с децата, след като напуснат интензивното отделение, защото 30% от тези деца остават с много сериозни проблеми - детска церебрална парализа, ослепяване, белодробни проблеми. 50% от децата пък остават с по-леки, но дългосрочни проблеми, свързани с уменията за учене, социалната адаптация, поведенчески проблеми и всичко това е важно да се открие навреме. Родителите първо са много уплашени и объркани, а трябва да взимат адекватни решения. Проектът предвижда един регламент, който казва в коя възраст какви прегледи трябва да се направят на децата, за да няма пропуски“, допълни Мая Красимирова.


Всеки присъстващ на Вечер на чудесата ще има възможност да купи специален календар, за да се включи в кампанията. Ще могат да се изпращат и кратки съобщения на дарителски номер 1777.

Коментари