Публикация

Бюджетът за здраве мина на първо четене в НС

Бюджетът за здраве мина на първо четене в НС

Парламентът прие на първо четене бюджетa на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г.


„За“ предложения законопроект гласуваха 120 народни представители, „против“ - 88 депутати от БСП и ДПС.

През следващата година касата ще разполага с 4,744 млрд. лв.

По време на дебата в пленарната зала опозицията отново критикува разпределението на парите за здраве за догодина, въпреки че те нарастват с близо 400 млн. лева.

 

„Колкото и милиона да е увеличен бюджетът на НЗОК - не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени“, заяви проф. Георги Михайлов (БСП), цитиран от Дарик.


От парламентарната трибуна той разкритикува и рязкото намаляване на парите за лечение на български граждани в чужбина.

Отново се натъкваме на едно дежавю. Нов бюджет, стари затлачени проблеми и няма надежди през тази година те да бъдат решени. Могат да бъдат използвани много названия на този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите, коментира д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Тя изтъкна, че

проектът за бюджета на касата е затвърдил негативни и устойчиви тенденции

- нископлатени медицински специалисти, увеличаваща се задлъжнялост, късна диагностика на пациентите и висок дял на хоспитализациите.

В защита

на определените за здраве пари за следващата година се изказа д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ). Той посочи, че разходите по бюджета на НЗОК се увеличават с 394 млн. лв. спрямо 2019 г., а нарастването на средствата за първичната медицинска помощ е с 19 млн. лв.


Според него България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет.

В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти, колкото и да са скъпи. Това също не трябва да забравяме, посочи д-р Иванов.

Преди гласуването

здравният министър Кирил Ананиев заяви, че всяко едно по-рязко движение би довело до хаос и объркване в здравната системата.

Коментари

Предлагам на вниманието ви кореспонденцията ни със Здравната комисия към НС във връзка с приемането на здравния бюджет на НЗОК. Информацията е налична на моя профил.