Публикация

Д-р Иван Маджаров: Българската медицина е на световно ниво

Д-р Иван Маджаров: Българската медицина е на световно ниво

„Смело мога да твърдя, че през последните 10-15 години българската медицина преодоля една цяла епоха на технологично изоставане. Категорично мога да заявя, че иновациите и добрите практики у нас не са мит, а са реалност. Всичките проекти, които се състезаваха за тазгодишните награди, са само едно от доказателствата за това, че световните достижения на медицината не са само мит в страната ни и те се прилагат успешно от нашите лекари, достъпни са за българските пациенти и нерядко стартират от България”.


Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на откриването на

шестата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“

В медицината няма кратки пътища. Единственият начин да станеш добър лекар е чрез много работа. Но дългият път до това си струва да бъде извървян, изтъкна д-р Маджаров.

Председателят на БЛС връчи втората награда на шестата подред годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.


Призът отиде при нaчaлницитe нa дeтcкaтa урoлoгия и травматологията на УМБАЛСМ „Пирогов” - д-р Cтoян Пeeв и прoф. Диян Eнчeв, заради cлoжнaта интeрвeнция нa мoмчe в нeoнaтaлнa възрacт, кoeтo ce рaждa c eкcтрoфия нa пикoчeн мeхур.

 

Д-р Иван Маджаров беше модератор и на четвъртия панел от форума – „Болнично здравеопазване“, в който участие взеха проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед”, както и Ралица Христова от СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков“ - Русе и д-р Тодор Финков - консултант.

 

Д-р Иван Маджаров


При откриването на панела д-р Маджаров очерта и

основните параметри, по който БЛС ще води преговорите по НРД 2020 г. в частта болнична помощ

 

  • Повишаване на цените на медицинските дейности;
  • Премахване на натрупаните през годините несправедливости по отношение на цените на КП;
  • Гарантиран минимален процент от приходите по клинични пътеки на болничното заведение, който да бъде за възнаграждения на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Д-р Маджаров припомни и че

БЛС предлага

с наличните, но неусвоени средства по бюджета на НЗОК за болнична медицинска помощ към 30 септември 2019 г., както и при прогнозно очаквано неусвояване на такива към 14 декември 2019 г., те да бъдат използвани за заплащане на установени от НЗОК задължения към изпълнители на болнична медицинска помощ за 2019 г. В случай, че и след това се установи неусвояване на бюджета за болнична помощ, оставащите средства да бъдат предвидени за авансово заплащане на изпълнителите на болнична медицинска помощ за дейности - м. декември 2019 г.

Коментари