Публикация

„Софиямед” с центрове за сърдечна недостатъчност и хипертония

 „Софиямед” с центрове за сърдечна недостатъчност и хипертония

Два нови модерни центъра за изследване, продължително наблюдение и лечение на пациенти със сърдечна недостатъчност и хипертония вече функционират на територията на „Софиямед”.


В тях работят специалистите от Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология към болница „Софиямед“ и ще предложат

 

възможност на пациентите за персонализиран подход при диагностиката, лечението и наблюдението на тези заболявания

Подобни извънболнични центрове съществуват в много европейски и американски лечебни заведения, у нас тепърва трябва да се развиват. Мотивацията ни за създаването им е подобряване на грижата за болните със сърдечна недостатъчност, което започва с точната диагноза, минава през избора на оптималния за пациента терапевтичен план и продължава с обучение и наблюдение на пациента. Оптималното лечение на хипертонията пък е предпоставка за намаляване на цялостния сърдечно съдов риск

- коментира д-р Валентин Кръстев, който ръководи Центъра за сърдечна недостатъчност.

 

Отчитайки грижите за болните със сърдечна недостатъчност в България, които са над 120 000 души, кардиолозите в извънболничния център за сърдечна недостатъчност на „Софиямед“ чрез прилагане на модерните постижения в тази област, ще целят удължаване живота на болните, подобряване на качеството му, повишаване на мотивацията им да се придържат към подходящия за тях режим и лечение, както и намаляване риска от декомпенсации на заболяването, водещи до чести хоспитализации.

Центърът за пациенти със сърдечна недостатъчност функционира чрез абонамент

и предлага лечение по система от 1 от 4 възможни нива съобразно тежестта на заболяването. Така при първия консултативен преглед, на пациента се определя коя степен на тежест има заболяването и му се изготвя персонализиран план за диагностика и лечение, включващ брой и дати за консултации със специалисти, лабораторни и образни изследвания на всеки етап от провеждане, както на лечението, така и на последващия му контрол.

 

В Центъра за хипертония специалистите ще избират най-подходящата за пациентите с тази диагноза медикаментозна терапия и ще ги обучават как да се справят с екстремните стойности на кръвното налягане, така както диабетикът може да контролира своя диабет. Основната цел на центъра е минимизирането на риска от последващи хипертонични кризи, подобряване на качеството на живот на пациентите чрез контрол на заболяването и другите рискови фактори.

Ранното диагностициране, адекватното лечение и придържане към терапията, периодичният контрол на промените в сърцето и другите рискови органи, намаляват вероятността хипертоникът да пострада от някое от заболяванията, за които артериалната хипертония повишава риска: остър миокарден инфаркт и други форми на исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, исхемичен и хеморагичен инсулт, бъбречна недостатъчност и други

- коментира д-р Милена Пехливанова, ръководител на Центъра за хипертония.


Центърът функционира чрез годишен абонамент за 1 от 2 възможни нива, съобразно тежестта на хипертонията.


Кардиолозите от двата центъра ще отговарят на въпросите на пациентите за възможностите за включване в абонаментните програми и други кардиологични болести на своята Фейсбук-страница: Кардиолозите от Софиямед.


Повече информация за услугите в двата центъра пациентите могат да получат на телефон: 0895 555 424.

 

 

Коментари