Публикация

Кампания за ранно откриване на захарен диабет

Кампания за ранно откриване на захарен диабет

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска” организира скринингова кампания за откриване на диабет с

безплатно измерване на гликиран хемоглобин

Необходимо е предварително записване на тел. 0879 878 051 между 8:00 и 12:00 часа. Не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.


Скринингът се провежда, тъй като в ранните си етапи

захарният диабет протича беззсимптомно

и много хора с диабет не знаят, че го имат. Препоръчително е за захарен диабет да се изследват и консултират лица, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечносъдово заболяване, възраст над 45 години.

Изследванията и консултациите ще се проведат след 14:00 часа по график в работните дни в периода 14 -19 ноември 2019 г.

в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“, който се намира на партерния етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

 

Превантивният център в УМБАЛ „Александровска“ е открит преди четири години и разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабетните усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината, телесния състав и други.


Захарният диабет тип 2 е социално значимо ендокринно заболявание. За съжаление в много от случаите то се диагностицира едва тогава, когато настъпят усложнения и органни увреждания. Ранната му диагноза дава възможности за по-успешно лечение.


На 14 ноември (четвъртък) от 13:00 часа ще се състои

беседа за пациенти

на тема: „Очни прояви на захарния диабет” в Клиниката по очни болести, сградата на II-ра хирургия.


Вход свободен!

Коментари