Публикация

Дерматологът д-р Бъклова: Онихомикоза е напълно лечима, ако се потърси лекар на времекак да се лекуват гъбички

Дерматологът д-р Бъклова: Онихомикоза е напълно лечима, ако се потърси лекар на времекак да се лекуват гъбички

Д-р Десислава Бъклова е най-новият специалист в екипа на Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Лекарката има редица квалификации и богат опит в сферата на кожните и венерически болести. В сезона на затворените обувки тя най-често се среща с проблема гъбички по ноктите.

Онихомикозата е напълно лечима, ако се потърси на време адекватна лекарства помощ. Причините за появата на тази микотична инфекция са много, но най-често: повишено изпотяване на краката от носене на затворени тесни обувки или чорапи от изкуствени материи. Заразяването често се получава при правене на маникюр или педикюр от недобре дезинфекцирани инструменти.

Всички състояния, които водят до отслабване на имунитета, също спомагат за по-лесното разпространение на гъбичките. Важна роля играят също начина на хранене, дали се води здравословен начин на живот, влияние оказват пушенето, злоупотребата с алкохол. Някои заболявания - захарен диабет, и дългият прием на някои медикаменти - кортикостероиди, антибиотици, са предпоставка за по-честото развитие на гибичките по ноктите. Рисков фактор е използването на обществени басейни, топли минерални извори, сауни, фитнес зали.

Заболяването се локализира по ноктите, но много често се съчетава и с гъбична инфекция на кожата и дланите. Ако видите задебеляване, оцветяване или изкривяване на ноктите, най-правилната реакция е да потърсите помощ от дерматолог. Той ще назначи нужните изследвания и ще вземе решение според индивидуалния случай. За да бъде ефективно лечението е нужно също търпение и постоянство от страна на пациента.

Коментари