Публикация

БЛС: По-дълъг престой в болница, за да няма неизлекувани пациенти

БЛС: По-дълъг престой в болница, за да няма неизлекувани пациенти

Предвидените за 2020 г. 2,2 млн. хоспитализации да се намалят до около 2 млн., а продължителността на голяма част от клиничните пътеки да се удължи, така че да не се налага пациенти да бъдат изписвани недоизлекувани.


Това ще са част от исканията на Българския лекарски съюз в преговорите по новия рамков договор със здравната каса.

Не може да караме болниците да индуцират свръххоспитализации, за да могат да извадят парите си за заплати и въобще да съществуват. Трябва да работим точно в обратната посока - грижа за пациента с достатъчен болничен престой и добро заплащане на работещите в лечебните заведения, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Според него

престоят в болница от свръхдълъг преди години сега пък е станал много кратък

Има диагнози, по които пациентът лежи 2 дни и се изписва недоизлекуван, обясни той. А това е възможно само ако е бил опериран неинвазивно по най-съвременни методи.


Затова

БЛС настоява

да се промени продължителността на пътеките, като същевременно се повишат и цените на голяма част от тях - средно с 18% за 220 клинични пътеки, обхващащи всички специалности.


За да се гарантира, че част от допълнителните средства наистина ще отидат за увеличаване на заплатите, лекарите ще заложат в новия Национален рамков договор близо 35% от приходите на болниците от здравната каса да се заделят за заплати, но само на висококвалифицираните кадри - лекари, медицински сестри, акушерки и други здравни работници. Извън тях директорите ще определят какво да заделят за останалия персонал, включително административен.

Допълнителни 18 млн. лв. от резерва на НЗОК за 2020 г. да се отпуснат за семейните лекари

специалистите в доболничната помощ и за изследвания, искат още лекарите. Както и да отпадне изискването към джипитата да са на разположение 24 часа. Вместо това при нужда болните да могат да се обръщат към спешна помощ или центровете за неотложна медицинска помощ.


За пореден път ще настояват и за

такса от 1 лев за преглед на дете

както е при пенсионерите, а държавата да плаща остатъка от 1,90 лв. Педиатрите са с едни от най-натоварените практики - от една страна, заради недостига на тези специалисти, а от друга, защото децата се водят по-често на лекар, обясняват джипитата. За труда си обаче педиатрите не получават потребителска такса за преглед.


Източник: в. „24 часа“

Коментари

По-дългият престой в болницата не решава проблема с недолекуването, защото болшинството пациенти са с няколко заболявания. Като свърши клиничната пътека ги изписват, излекувани или не,  и тръгват да търсят консултации и хоспитализации за другите заболявания. Имам пациентка, която почти не излиза от болницата, носи епикриза и иска направление, защото са й казали да направи консултация със специалист, следва хоспитализация по другото заболяване. Трябва да се смени концепцията на болничното лечение и това е ясно отдавна. Големият брой болници също е проблем, защото всички търсят пациенти, за да има пари. И се въртят едни измислени хоспитализации по измислени диагнози...