Публикация

Депутатите се прегледаха за диабет по случай Световния ден за борба със заболяването

Депутатите се прегледаха за диабет по случай Световния ден за борба със заболяването

Инициативата бе организирана по инициатива на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и се проведе под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

Оценка на риска от развитие на диабет

д-р Дариткова
д-р Дариткова

чрез попълване на специални въпросници и измерване на стойностите на гликирания

хемоглобин и кръвната захар осъществи екипът на проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в МУ-София и началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, сред над 150 народни представители, служители и гости на Народното събрание. Резултатите показват, че с висок и много висок риск от диабет са 31% от тях. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултации със специалист. 44% от изследваните обаче са с нисък риск от диабет. Повечето от тях са споделили с медицинските специалисти, че водят здравословен начин на живот. Останалите 25% са с умерен риск от развитие на диабет.

Диабетът е тиха пандемия, която за съжаление засяга много хора. Увеличава се честотата на заболяването във времето и ние трябва да мислим повече за профилактика и контрол на кръвната захар. Именно затова днес благодаря на нашите партньори от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, с които организираме този скрининг и даваме възможност на народните представители да оценят своя индивидуален риск от развитие на диабет. В България има около 500 000 диагностицирани пациенти с диабет и се предполага че около 150 000 не знаят, че имат такова заболяване. Затова смисълът на днешния ден е да бъдем внимателни към своето здраве - както по отношение на това да се преглеждаме регулярно профилактично, така и да живеем и да се храним здравословно и да се движим повече. Това дава възможност наистина да се справим с повечето предизвикателства на хроничните незаразни заболявания,

заяви д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването.

Народното събрание винаги е имало готовност да приеме такива важни каузи, подчерта  председателят на парламента Цвета Караянчева и допълни, че българинът трябва да бъде информиран и наистина профилактиката е нещо много важно, защото тя предотвратява редица по-сериозни здравословни проблеми.Тя призова всички колеги да направят скрининга. 

Изключително съм щастлив, че днес в Световния ден на диабета сме заедно институции, експерти, индустрия, защото обществото трябва да знае повече за това заболяване. Всички ние в забързаното ежедневие забравяме основни неща, които трябва да правим – да се храним здравословно, да се движим повече, понякога да оставяме колите, ако се налага, за да можем да отложим това заболяване. И когато все пак не сме успели да го отложим, да се изследваме навреме, да го откриваме навреме, така че да можем да го контролираме. Медицината разполага с достатъчно възможности,

заяви Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM.

Проф. Танкова посочи данни от анализите на Международната диабетна федерация (IDF), които показват, че 50% от случаите на диабет могат да бъдат предотвратени и ние трябва да направим всичко възможно това да се случи. Пътят е именно в активното търсене на заболяване сред хората с повишен риск, а поради тази причина обществото трябва да е информирано за диабета, рисковите фактори и възможностите за превенция.

Световен ден за борба с диабета в парламента

Приемането на конкретни и навременни мерки за подобряване на профилактиката

и обучението на населението за рисковете от заболяването са изключително нужни и са сред препоръките на IDF. Това бе подчертано и по време на кръглата маса, посветена на диабета, която се проведе в парламента през изминалата седмица. По време на нея участниците се обединиха около заключението, че в последните години България е постигнала добри резултати в областта на захарния диабет и подчертаха необходимостта от провеждането на целенасочена национална политика за превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването. Това е и единственият път за противодействие на постоянното увеличение на диабета в света.

Статистиката

Общо 463 млн. души или всеки 11-ти възрастен човек в света е засегнат от заболяването, показват последните данни от тази година на Международната федерация по диабет. Хората с диабет са се увеличили с 38 млн. в сравнение с 2017 г., като се очаква през 2030 г. техният брой да достигне 578 млн., а през 2045 г. – 700 млн.

 

Увеличават се и случаите на диабет в България. Над 442,5 хиляди са хората с тази диагноза в страната срещу 423 хил. година по-рано, показват данните на IDF. Това означава, че с диабет са 8.3% от населението.

 

Основната част от хората с диабет са с тип 2. Ръстът при него е свързан със съвременния начин на живот – повишаващите се нива на урбанизация, застаряващото население, ниска физическа активност и консумация на висококалорична храна. Случаите на диабет тип 1, който се проявява предимно сред децата и младежите, също се увеличават, показват още данните на IDF. Над 1.11 млн. са хората с диабет тип 1 по света през 2018 г, като броят на новите случаи е 128 хил.

Коментари