Публикация

МЗ на съд заради липсата на лекарство за онкоболни

В Административния съд в София е заведено поредното дело срещу министъра на здравеопазването за липса на животоспасяващи лекарства за онкоболните.


Това съобщи Центърът за защита правата в здравеопазването.

През април тази година на М.Р. е поставена изключително тежка диагноза - рак на белия дроб - аденокарцином ІV клиничен стадий. В Областния онкологичен диспансер -  София-град, онкокомитетът й предписва лекарството „Алимта”.

На сина на болната е обяснено, че това е единственото лекарствено лечение, което може да спре развитието на рака в този случай, и предвид напредналия стадий терапията трябва да започне незабавно. Съставен е протокол и е изпратен в Министерството на здравеопазването, което съгласно Наредба 34 единствено закупува и снабдява диспансерите с лекарства за хората с ракови заболявания.

От тогава синът почти всеки ден се обажда до диспансера и до министерството, но неизменният отговор е, че се чака, и когато лекарството бъде доставено, ще му се обадят. Не са му се обаждали и до днес. На 10 юли болната е починала, без да дочака медикамента си, посочва пациентската организация.

Синът на починалата е възмутен от това, че в Министерството на здравеопазването знаят, че нелечението означава смърт. Разбирайки, че липсата на лекарства не е случайна, решава да заведе дело, както всички преди него - за да не се повтаря това и с други хора. Както той казва: „Да се разбере, че липсата на лекарства и на средства за лекарства, означава смъртна присъда за болния”.

През месеците юни, юли и август тази година в центъра са подадени общо 17 жалби за липса на това лекарство и по всички е отправен сигнал за мерки до здравното ведомство.

„Знаем, че всяка година има над 250 случая, подлежащи на лечение с това лекарство, че лечебните заведения заявяват такива количества, че количествата, за които МЗ сключва договори и ги доставя, са за не повече от 60 души, че годишното количество вече е изчерпано и пациентите са оставени без лечение”, допълва ЦЗПЗ.

Коментари