Публикация

БЛС настоява да се увеличи цената на 220 клинични пътеки

БЛС настоява да се увеличи цената на 220 клинични пътеки

Българският лекарски съюз излезе с редица предложения в преговорите за новия Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса.


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обясни, че на първо място е

ограничаването на броя на хоспитализацията

Предлагаме рязко да обърнем тренда. Пациентът, който е приет да бъде лекуван, да усети, когато го изписват, че е получил грижи, а не е бил просто като едно ЕГН - превъртян през болницата и изписан. И в същото време това да не води до финансови затруднения на лечебното заведение, коментира д-р Маджаров в пред Bulgaria ON AIR.


По думите му трябва да се обърне по-голямо внимание на

профилактиката, която се прави от извънболничната помощ

т.е. от общопрактикуващите лекари. БЛС ще настоява и да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки.

Проблемите са натрупани с години. Задържахме цените на клиничните пътеки ниски и това доведе до задържане на заплащането на работещите висококвалифицирани кадри в болниците, обясни председателят на съсловната организация.

Между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти

работещи в болниците, ще настояват още от БЛС.

 

Другото им искане е

потребителската такса за деца

да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - плащане на 1 лев, а останалата част - от държавата.

Когато въвеждаш облекчение само за една част от населението, за една цяла група като децата от 18 г. - за тях облекчението не е свързано с лекарите, които го лекуват, изкуствено потискаш някоя специалност. Тези, които работят с деца, са по-ниско платени и ниското заплащане доведе до това, че колегите нямат желание да работят като педиатри, допълни д-р Маджаров.

Гледайте видеото с тук!

Коментари