Публикация

Пациенти: Да отпадне потребителската такса при ОПЛ

Пациенти: Да отпадне потребителската такса при ОПЛ

Официална позиция на пациентски организации „Заедно с теб“ до здравния министър по повод предложението за въвеждане на потребителска такса и за децата.


Във връзка с искането на Българския лекарски съюз (БЛС) за плащане на потребителска такса от 1 лев от децата и създаденото напрежение и тревога у пациентите, както и вълна от негативни мнения на родители в социалните мрежи от пациентски организации „Заедно с теб“ се обръщаме към министъра на здравеопазването с нашата позиция:

 

  • не сме съгласни да се заплаща потребителска такса 1 лев от родителите за децата при преглед от лекар;
  • настояваме да отпадне напълно потребителската такса за всички пациенти (деца и възрастни) при посещение при общопрактикуващия лекар.

Тъй като с

подписването на Национален рамков договор

(НРД) бюджетът за общопрактикуващите лекари ще бъде увеличен с 19 милиона лева, в т.ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не), това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите.


Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса за децата, тъй като това ще застраши здравето им. Такава такса е трудна за плащане за голяма част от родителите на боледуващите деца с ниски доходи. Приоритети на държавата са детското здравеопазване и справянето с демографския проблем и очакваме да има реални действия в тази посока, а не затруднения за родителите.


Наше проучване показа, че

такава потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни

И последно, но не на последно място, ние пациентите, не сме съгласни на наш гръб да се стоварват изискванията на неудовлетворените от системата.


Такива са възможностите на държавата ни.


С уважение: Пенка Георгиева
Пациентски организации заедно с теб

Коментари