Публикация

По-голямата част от обажданията на тел. 150 - неоснователни или фалшиви

Над 50% от позвъняванията на ден на телефон 150 са неоснователни или фалшиви. Много често това прави близо 1000 обаждания за 24 часа, при които се вика линейка за температура, леко неразположение или просто се звъни и се затваря слушалката.


Това съобщи заместник-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив д-р Димитър Христозов.

Според него реформата в здравеопазването, промените в легловия фонд в някои болници в областта и дори намалените средства в системата няма да се отразят драстично на работата на Бърза помощ.

„Проблемите при нас и сега са в големия брой неосигурени пациенти, които знаят, че не може да им се окаже медицинска помощ, и звънят на телефоните почти за всичко, свързано със здравето им, както и това, че много голяма част от личните лекари не изпълняват задълженията относно оказването на неотложна помощ и техните болни отново търсят нас”, поясни д-р Христозов.

По думите му общопрактикуващите лекари са длъжни да оказват неотложна помощ на пациентите си. А ако не могат, трябва да наемат друга фирма, която осъществява в региона неотложна помощ.

Заместник-директорът на Центъра за спешна помощ в Пловдив е категоричен, че за решаването на проблема с лечението на здравно неосигурените трябва да има промени в нормативната база. Според него един от вариантите е здравното министерство да направи пакети за спешната помощ, в които да се определят параметри, диагнози и кога да се плаща за лечение. Така всеки ще знае, че е длъжен да плаща здравни вноски.
Особено хора с големи финансови възможности, които също търсят лекарите на 150, но не са платили и лев за оказаната им медицинска помощ.

Д-р Христозов подчерта, че пловдивският център към момента няма проблеми с техниката, апаратурата и линейките. Положителна тенденция е, че през последните месеци щатът е попълнен почти изцяло.

„Докато преди година местата при нас бяха заети на 60%, сега имаме само 1-2 свободни бройки”, посочи д-р Хистозов. Той подчерта, че най-често в центъра на работа постъпват млади лекари, току-що дипломирани от Медицинския университет. Ниските заплати са основен демотивиращ фактор за останалите от гилдията.

Коментари