Публикация

Здрави сте? Нямате нужда от безглутенова диета

Здрави сте? Нямате нужда от безглутенова диета

Спазване на безглутенова диета от здрави хора не носи никакви ползи, установиха учени от Шефилдския университет, Великобритания. Те провели изследване, чиито резултати са публикувани в Gastroenterology, с участието на доброволци, които не страдали от целиакия или друга непоносимост към глутена. В продължение на две седмици те спазвали безглутенова диета. След това били разделени на две групи – едната продължила да спазва диетата още две седмици, а менюто на другата съдържало органичен глутен. Учените проследили появата на симптоми от страна на стомашно-чревния тракт (болки в стомаха, запек, разстройство или киселини) преди и след експеримента. Оказало се, че здравословното състояние на участниците в двете групи било едно и също.

Медицинските изследвания потвърждават, че продуктите с глутен са подходящи за повечето хора,

днес обаче се разпространява идеята, че те са вредни за всички. Затова много хора без каквито и да било проблеми ги избягват, което не е оправдано.

 

„Очевидно глутенът често се приема за вреден, но зърнените храни, които го съдържат, особено пълнозърнестите, са важен източник на белтъчини, фибри и микроелементи, обобщиха авторите на изследването. – Глутенът не предизвиква проблеми със стомашно-чревния тракт при хора, които не са чувствителни към него“.

 

Учените напомнят, че безглутеновата диета е най-доброто средство за лечение на чувствителност към глутена като целиакията.

 

 

 

Коментари