Публикация

Osgood-Schlatter: Често срещаното състояние на коляното, засягащо младите спортисти

Osgood-Schlatter:  Често срещаното състояние на коляното, засягащо младите спортисти

Ако болката, подуването и болезнеността се развият под коляното на млад спортист, причината може да е болестта на Осгуд-Шлатер. Въпреки, че много хора никога не са чували за нея, болестта на Осгуд-Шлатер засяга цели 21% от подрастващите спортисти.

Болестта на Осгуд-Шлатер обикновено се развива при хора, които:

   - Са на възраст между 8 и 15 години
   - Водят активен начин на живот и / или участват в леката атлетика
   - Наддават бързо на височина

Хората с това състояние проявяват чувствителност и подуване в областта под коляното, близо до горната част на пищяла, след извършване на дейност, която включва бягане или скачане или клякане. Обикновено болката отминава с покой.

Смята се, че болестта на Осгуд-Шлатер се причинява от силните контракции на сухожилията и мускулите около коляното, причинявайки малки фрактури, които водят до възпаление и болка. Тялото реагира, като създава повече кост, което води до подутина, която се образува под коляното.

Диагностициране на болестта на Осгуд-Шлатер

Диагнозата на Осгуд-Шлатер често се поставя от лекар, който преглежда историята на пациента и извършва физически преглед.
Диагностично изображение, като рентген, ултразвук, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография, може да бъде поръчано за допълнително инспектиране на мястото на болката.

 

Лечение на болестта на Осгуд-Шлатер:

Може да се препоръча на пациента:

   - Да нанесе лед няколко пъти на ден, за не повече от 20 минути и винаги със защитна бариера за защита на кожата. Това просто действие може да задържи подуването и да облекчи болката.

   - Да се ограничат физическите активности. Почивайте от повтарящи се движения като бягане и скачане, докато болката отшуми. Ако се появят симптоми през подготвителния сезон, пациентът (и родителят или настойникът на пациента) могат да обсъдят с лекаря или физиотерапевт, какво ниво на участие е препоръчително.
   - Помислете за приемане на НСПВС. Нестероидните противовъзпалителни средства, като ибупрофен или напроксен, могат да помогнат за намаляване на болката и подуването. Говорете с лекар или фармацевт преди употреба и следвайте указанията на етикета.
   - Носете наколенка или лента за коляното. Носенето на компресивна наколенка или лента / каишка, прилага лек натиск върху коляното, което може да помогне за облекчаване на болката и облекчаване на подуването.
   - Физиотерапия. След като болката отшуми, изпълнявайте упражнения, които разтягат и укрепват квадрицепсите и околните мускули. Това може да осигури облекчение и да предпази коляното от по-нататъшно нараняване.

Около 90% от хората, засегнати от болестта на Осгуд-Шлатер, установяват, че техните симптоми отзвучават в рамките на година или две. За почти 10% от пациентите обаче симптомите продължават без промяна в зряла възраст. В най-тежките случаи може да се помисли за операция.

Коментари