Публикация

За какаото и сърцето

Нови открития сочат, че какаовите флаваноли могат да се превърнат във важна част от здравословната диета на хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, които са вече милиони по целия свят, според изследване на екип от международно признати учени.


Уникалното проучване, публикувано в престижното списание Journal of the American College of Cardiology (JACC), разкрива, че всекидневната консумация на какаови флаваноли увеличава повече от два пъти броя на циркулиращите ангиогенни клетки (CACs) в кръвта.

Тези клетки се грижат за възстановяването и поддържането на съдовете, спомагайки за здравето на кръвоносните съдове. Лошото функциониране на кръвоносните съдове се счита за ранен етап на развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест.

Повишените нива на циркулиращите ангиогенни клетки се свързва и с намален риск от смърт поради сърдечно-съдово заболяване, според проучване, публикувано New England Journal of Medicine.  

Друго изследване пък посочва, че физическата активност и експериментално лечение с лекарства може да увеличи нивата на циркулиращите ангиогенни клетки, но проучването, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, е първото, което показва такива ползи от намеса в начина на хранене.

В изпитанията, проведени на случайна база чрез сляп тест и в контролирана среда, участниците са приемали или питие с високо съдържание на какаови флаваноли, или какаово питие с ниски нива на полезните вещества и контролирано хранително съдържание два пъти дневно в период от 30 дни.

Проучването показва също така, че пиенето на напитки с високо съдържание на какаов флаванол значително намалява систоличното кръвно налягане - важен рисков фактор за сърдечно заболяване или инфаркт, и подобрява функцията на кръвоносните съдове с 47% в сравнение с консумацията на продукти с ниско съдържание на флаванол сред пациенти с тежко сърдечно-съдово заболяване.

Това изследване подкрепя предишни открития, които откриват положителна връзка между консумираните какаови флаваноли и последвали подобрения в здравословното състояние на съдовете и способността им да „почиват”.

“Чудесно е, че има двойна полза. Не се случва често да открием натурална съставка в храната, която може да се окаже полезна, добавена към традиционното медикаментозно лечение” - твърди Карл Кийн, професор по хранене и вътрешни болести в университета в Калифорния и един от авторите на проучването.

“И може би най-важно е, че за първи път открихме, че какаовите флаваноли вероятно директно мобилизират важни клетки, които могат да възстановяват кръвоносните съдове. Ползите са значителни, без да се наблюдават каквито и да било неблагоприятни ефекти” - добавя авторът на изследването д-р Кристиян Хейс от университета „Хайнрих Хайне”.  

Голям брой публикувани проучвания сочат, че консумацията на какаовия флаванол може да има важен полезен ефект върху функциите на тялото и кръвоносните съдове. Но, обратно на различни изявления, често публикувани в медиите, цялостните изследвания сочат, че сърдечно-съдовите ефекти на какаовите флаваноли са независими от общите „антиоксидантни” ефекти, които какаовите флаваноли показват в епруветка, извън тялото.

Същността на изследването не само предполага, че тези какаови флаваноли могат да осигурят диетичен подход към поддържането на сърдечно-съдовата функция и здраве, но също насочва и към нови възможности за интервенция на базата на какаовия флаванол, отнасящи се към дисфункции на кръвоносните съдове поради износване и усложнения при диабет тип 2. 

Коментари