Публикация

Студенти от Международния биомедицински конгрес черпят опит във ВМА

Студенти от Международния биомедицински конгрес черпят опит във ВМА

Десетки участници в четвъртото издание на International Biomedical Congress - Sofia 2019 имаха възможност да посетят Военномедиицнска академия (ВМА) и да се запознаят с някои от водещите имена в българската медицина.

Събитието

което представя най-големите научни постижения в сферата на медицината и редица вдъхновяващи лектори, има за цел да създаде среда за развитие и контакти на младите професионалисти в сферата на здравеопазването.


Вратите на ВМА са широко отворени за всички, които са се отдали на най-хуманната професия и които искат да се учат от едни от най-големите имена в медицината - не само на национално, но и на международно ниво.


В рамките на International Biomedical Congress - Sofia 2019

водещи специалисти от ВМА демонстрираха пред младежите различни иновативни техники

в областта на ендоскопската хирургия, ендоурологията, травматологията, белодробните болести, кардиологията, гръдната хирургия, кожните заболявания и хематологията.

 

Една от първите клиники, които посетиха, бе изцяло реновираната Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, а след това и влязоха в операционната зала заедно с проф. Илия Салтиров.


В операционната зала на Клиниката по гръдна хирургия пък техен ментор беше старши лейтенант д-р Васил Йорданов, д.м., който им показа видеоасистирана торакоскопия.
Три бронхоскопии на живо в Клиниката по пневмология и фтизиатрия им демонстрираха доц. Милена Енчева и д-р Христо Йорданов.


По традиция един от уъркшопите „задължително” е в Клиниката по артроскопска травматология, а техен ментор беше доц. Владимир Русимов. Младежите имаха възможност да наблюдават три интервенции - артроскопия на рамо, артроскопия на предна кръстна връзка на коляно и отстраняване на метал от ръка.


Открит урок за премахване на доброкачествени новообразувания по кожата пък им организираха специалистите от Отделението по дерматология.


За изкуството на хематологията и новите методи за лечение имаха възможност да разговарят с проф. Юлиан Райнов – ръководител на Клиниката по хематология и дългогодишен национален консултант.

 

Съботният уъркшоп беше посветен на лапароскопската хирургия, в която д-р Димитър Пенчев ги „въведе” посредством специален лапароскопски тренажор.


Доц. Лилия Демиревска от Клиниката по кардиология им показа как да разчитат електрокардиограми, а в Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия д-р Виктор Василев им демонстрира техника за гипсови превръзки.

Коментари