Публикация

Проф. Иван Миланов: Ще има стандарт за Спешната помощ

Голяма част от здравно неосигурените използват възможността да отидат да се прегледат в отделенията по спешна помощ.


Хората научиха, че спешната помощ се заплаща от здравното министерство и я използват, без да се нуждаят от такава.
Правят го и такива, на които не им е останало време да отидат при личния си лекар.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов пред БНТ, позовавайки се на доклад на агенция „Медицински одит”.

„Има сериозни неблагополучия в системата на спешната помощ”, подчерта проф. Миланов, като допълни: „На практика доболничната помощ, тази на специалистите в доболничната, на общопрактикуващите лекари явно не функционира достатъчно добре. Явно тя затруднява хората. Поради което те търсят кратки пътища да байпасират тази система и да попаднат директно в болница”.

Министерството на здравеопазването вече е платило над 150% от годишните средства за спешна помощ. При предвидени 10 млн. лв., вече са дадени 14 млн. лв.

„В момента е изготвен и вероятно много скоро ще бъде публикуван стандарт по спешна медицинска помощ, където да бъде регламентирано какво е спешна помощ, какво е неотложна помощ”, каза проф. Миланов.

„Здравното министерство е платило само 50% от средствата за юли на спешните отделения. На другата спешна помощ - 100%.
Трябва да подчертаем, че системата на спешната помощ се разделя на две - от една страна, това е спешната помощ, която виждате по улиците - линейките, които транспортират тежко болни пациенти - там намаляване на парите няма. Преди три години бяха създадени спешни отделения, те са 48 в държавата. Идеята бе там да бъдат приемани пациенти, които могат да бъдат докарани с линейка, т.е. тежко болни или сами да потърсят там помощ. От доклада на агенцията става ясно, че 83% от хората, които са прегледани там, са отишли по собствено желание, не са закарани с линейка. Те не са били с опасност за живота”, каза още заместник-министърът.

По думите му работата на спешните отделения се блокира от многото пациенти, а те няма как да бъдат върнати.

Коментари