Публикация

Стотици гледаха на живо във ВМА операции на най-добрите чернодробни хирурзи в света

Стотици гледаха на живо във ВМА операции на най-добрите чернодробни хирурзи в света

Над 170 лекари от цял свят обсъждаха как се лекуват метастази от колоректален карцином, модерните техники и най-новото в областта на трансплантологията.
Това стана по време на VII-ия международен монотематичен курс за следдипломна квалификация „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”, който се проведе във ВМА между 13 и 15 ноември 2019 г.


Форумът се осъществи с подкрепата на Българското хирургическо дружество и Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, а участие в него взеха едни от най-признатите имена в световната хирургия.


Макар и в световен мащаб проблемът с лечението на чернодробните метастази да е решен,

в България все още има неяснота, голям брой пациенти се лекуват консервативно

и не достигат до единственото радикално лечение – хирургичното.

Целта ни бе да покажем мястото на мултидисциплинарния подход при лечението на колоректалните метастази, като се насочихме в лапароскопското лечение

поясни проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и директор на курса.

Богатата научна програма включваше и две интервенции на живо

от операционните зали на клиниката, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма.


Операциите извършиха едни от най-добрите и водещи хирурзи в светапроф. Оливие Собран (Франция) и проф. Ки-Хун Ким (Южна Корея). Това са двамата водещи чернодробни хирурзи, които са в първата петица в световен мащаб по лапароскопска чернодробна хирургия и трансплантология.

Тяхното присъствие тук е изключително признание за моя екип, за ВМА и за България, поясни още проф. Владов.

Коментари