Публикация

Проф. Таня Тимева: Кломифен цитрат или ниско дозиран FSH при пациентки с поликистозен овариален синдром /ВИДЕО/

Проф. Таня Тимева: Кломифен цитрат или ниско дозиран FSH при пациентки с поликистозен овариален синдром /ВИДЕО/

Статистиката сочи, че около 75 % от жените с ендокринно безплодие са диагностицирани с поликистоза на яйчниците. Поликистозният яйчников синдром засяга близо 7 % от жените във фертилна възраст. Симптомите включват нередовна или липсваща овулация, което води до нередовен менструален цикъл, повишено окосмяване, персистиращо акне и характерна промяна в морфологията на яйчника. Често е придружен от коремно затлъстяване, инсулинова резистентност и други смущения.


Основното предизвикателство пред нас, лекарите, е да направим възможно забременяването на тези пациентки, когато те навлязат в репродуктивна възраст, или да предприемем индукция на овулацията, когато тя не се реализира по естествен път.

Кой е най-безопасният и най-предпазливият подход за овариална стимулация, който да изберем

– именно на тази тема е посветена следваща видеопрезентация. Ще сравним два подхода - добре познатия от 50 години кломифен цитрат (CC) във всичките му разновидности или ниска доза фоликулостимулиращ хормон (FSH)? При кой от двата превалират предимствата и в какво се изразяват?


Използвани си данни от проспективно, рандомизирано, многоцентрово международно, контролирано проучване, публикувано през 2012 г. в „Human reproduction“ от добре познатия и в България учен от световна величина проф. Хомбург. Както и по-нови проучвания, като това от 2015 г, публикувано в „New England Journal“ от Даймънд и сътрудници.

 

BG/NONF/1119/0009b


Вижте повече в следващото видео.

Коментари