Публикация

Безплатни изследвания за Хепатит C и B

Безплатни изследвания за Хепатит C и B

Светът призовава към по-добро изследване и достъп до лечение на хепатит

МБАЛ "Света София" се присъединява към Европейската тестинг седмица, в рамките на която ще се провеждат безплатни изследвания за хепатит В и хепатит С, с помощта на сдружение ХепАктив. 


По последни данни днес 71 милиона души по света са хронично заразени с вируса на хепатит С, а това го прави едно от най-разпространените инфекциозни заболявания и заплахи за здравето ни. Епидемията продължава да расте с плашещото темпо от 1,75 милиона нови заразявания годишно. През 2016 г. World Health Assembly ─ форумът, чрез който 194 държави-членки управляват Световната здравна организация, инициира световна кампания за елиминирането на хепатит C. За целта са поставени задачите до 2030 г. да бъде намалена смъртността заради хепатит C с 65%, а новите пациентски случаи да намалеят с 80%. Според Световната здравна организация обаче само 12 държави ще постигнат тази цел.

Това е втората кампания на болничния комплекс тази година, по време на която се извършват безплатни тестове за хепатит на пациенти. Този път от 22 до 30 ноември по време на Европейската седмица за тестване за хепатит в МБАЛ „Света София“ ще бъдат извършвани безплатни тестове и за хепатит С, и за хепатит В.
В света около 325 млн. души са инфектирани с вируса на хепатит В или С, като 90% от тях все още не са диагностицирани. Поради безсимптомното протичане на заболяването, липсата на профилактика и адекватна информация, 1,4 млн от тях ще продължат да загиват ежегодно от усложненията на нелекувания хепатит, въпреки съществуването на високоефективни терапии. С радост се включваме като партньори на МБАЛ Света София,

сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение ХепАктив, партньор на кампанията, и пациент с хроничен хепатит В.

Безплатни тестове

Всички желаещи да се изследват могат да го направят всеки работен ден от 8 до 13 часа. Безплатните тестове за хепатит С и хепатит В ще се провеждат в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс „Света София“ - ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“-Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65.
Предварително записване на часове не е необходимо, като също така няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.

Коментари