Публикация

За какво да внимаваме при онлайн пазаруване

За какво да внимаваме при онлайн пазаруване

Отново сме в период, в който съблазнителните предложения за изгодно пазаруване валят буквално отвсякъде. Онлайн и офлайн магазини обявяват изкушаващи предложения. Пазаруването онлайн все повече се превръща в бързия и лесен начин да пазаруваме достъпно всяка една стока. Но има случаи, в които то може да се превърне в сериозен проблем за здравето. За да си спестите огромния стрес и притеснения, които биха ви донесли некоректни търговски практики в интернет, 

споделяме

някои важни неща, които трябва да направите при пазаруване онлайн:

  • Пазарувайте от проверени търговци или такива, за които имате препоръка.
  • Проверете адреса на сайта, от който сте избрали да пазарувате. Ако е от типа https, значи страницата е защитена. Сайт, който е от типа http, т.е.  "s" липсва, е рисков, тъй като няма защита и данните, които ще въведете са лесно достъпни.
  • Проверили сте адреса и той е надежден - запознайте се с Общите условия на търговеца - в тях е записано всичко, което касае пазаруването. Ако такава информация не е налична, това е сигнал, че сайтът вероятно е съмнителен.
  • Прочетете подробно Декларацията за поверителност на личните ви данни. Не ви съветваме да я приемате, без да сте запознати детайлон с правата, които делегирате, споделяйки лична информация.
  • Проверете информацията за обратна връзка. Тя може да ви е необходима в случай на нужда от комуникация с търговеца, но е и белег за надеждността на онлайн магазина. Когато има само онлайн форма, това е сигнал, че може и да има проблеми в случай на рекламация. 
  • За да не останете неприятно изненадан от качеството на стоката, проверете отзивите за търговеца. Липсата на отзиви не е добра препоръка.
    Запознайте се с вида, срока и цената на доставката на стоката/услугата, която искате да поръчате. Има сайтове, които предлагат безплатна доставка, но при определени условия. Проучете детайлно какви са изискванията.
  • Важно е и да сте подготвени с условията и сроковете за предявяване на рекламация. Проверете дали те са съгласувани с общия закон на ЕС. Има търговци, които в правилата си описват условия, различни от общата европейска рамка за онлайн пазаруване, което не е добре за вас.

онлайн пазаруване

  • При всяко едно съмнение се обръщайте към Европейския потребителски център, за да провери търговеца. Европейският потребителски център извършва проверки във всички държави, членки на ЕС.
  • Препоръчваме ви, когато плащате, да избягвате плащане чрез банков превод, защото то е трудно за проследяване и по тази причина често е индикация за опит за измама. 
  • Ако търговецът изисква непременно да платите по банков път, бъдете много предпазливи.

 

Коментари