Публикация

Йогата влияе благотворно на психиката

Практикуването на йога може да замени медикаментите за лечение на всякакви психически разстройства.


Това твърдят учени от Бостънския университет, цитирани от Дойче веле, провели първото по рода си изследване за влиянието на йогата върху психиката.

В продължение на няколко години Медицинският факултет на Бостънския университет провежда експерименти, които доказали значително повишаване в мозъка на гама-аминомаслената киселина (GABA) след практикуване на йога. Тази аминокиселина е основен потискащ невротрансмитер, или медиатор, от който зависят спокойствието, ведрото настроение и добрата умствена концентрация, казват учените.
Недостигът на GABA се свързва с ред психически разстройства и депресивни състояния, дори мускулни спазми и гърчове.

Йога вместо антидепресанти

Учените от Бостън - екип от психиатри, невролози и лекари с ред други специализации - са установили положителния ефект на йогата върху нивата на GABA, използвайки магнитно-резонансни техники. Те са сравнили количествата аминокиселина у групи, практикуващи йога, с нивата у групи, които са се занимавали с друг вид физическа активност.

Изследователите са категорични, че едночасовите сесии на каквато и да било форма на йога водят до увеличаване на количествата аминокиселина с поне 27 процента и облекчават симптомите на депресия и епилепсия. Другите видове физическа активност не са имали същия ефект.

За много хора, които редовно се занимават с йога, терапевтичният ефект на древните практики не е новина, която ги изненадва. Но новите научни доказателства могат да променят радикално начина, по който се третират психическите разстройства. Учените от Бостън са убедени, че практикуването на йога може да замени лечението с антидепресанти и други синтетични субстанции, някои от които имат опасни странични въздействия.

Д-р Пери Раншоу, един от ръководителите на изследването, заявява: „Разработването на евтина, широко приложима йога терапия, която няма отрицателни странични въздействия и намалява ефикасно симптомите на психическите разстройства, свързани с ниски нива на GABA, ще има изключителна стойност за широката публика”.

Според учените три часа занимания с йога на седмица са достатъчни, за да се елиминира нуждата от антидепресанти и други отпускащи лекарства.

Резултатите от това изследване могат да имат наистина мащабни последици. По данни на Световната здравна организация психическите разстройства представляват 15 процента от всички заболявания.

Изследванията за въздействието на йогата върху различни заболявания имат поне 10-годишна история в САЩ. Повечето от тях са извършени в Бостънския университет и неговия Медицински факултет. Още първите проучвания са показали, че йогата е ефективна при третирането на посттравматичен стрес и други травматични разстройства. Положителните резултати са довели дори до началото на поредица от експерименти в американската армия.

Учените са проучили ефекта на йогата върху душевното състояние на военни ветерани. Според медицинските списания американската армия инвестира милиони в изследователски програми за установяване на възможните терапевтични приложения на йогата, медитацията и дори в енергийното лечение от дистанция.

Интересна подробност е обстоятелството, че в съществуващия от 1848 година Медицински факултет на Бостънския университет през 1895 година се обучава като редовен студент и българинът Петър Дънов.

Коментари