Публикация

Какво трябва да знаем за диагнозата ендометриален полип

Какво трябва да знаем за диагнозата ендометриален полип

Полипът на ендометриума /маточната кухина/представлява локално нарастване на жлезиста тъкан еднаква с тази на околната маточна лигавица. Формата може да бъде различна – като зърно с варираща от няколко милиметра до няколко сантиметра големина, като езиче и/или надлъжна  хиперпластична  линия.

Най-често това образувание е доброкачествено, но не се изключва и възможността за дегенеративни злокачествени промени в негови клетки, зони или пък изцяло да бъде със злокачествена структура.

 

Кои са симптомите за наличие на полип ?

  •   Полипът не причинява болка в гениталната област ;
  •   Основно се характеризират промени в менструалния цикъл. С  годините  той се засилва, става по- обилен и продължителен, съпроводен със съсиреци /кръвни коагулуми/;
  •    Рядко може да има неправилни, извън месечния цикъл, кръвотечения, причинени от физически натоварвания , запек, полови контакти, при покачване на кръвното налягане- т. нар. пробивни кръвотечения;
  •    Възможна е и появата на маточно течение с различен цвят – от розово и слузесто, до възпалително при некроза или възпаление на полипа. В тези случаи могат да се проявят и слаби болки ниско в корема – в областта на матката;
  •    Често наблюдаван симптом при това състояние е появата на вторичната желязодефицитна анемия, причинена от кръвозагубата по време на менструация. Става дума за обилно и болезнено кървене в продължение на седем и повече дни, което не може да бъде компенсирано за срока на месечния цикъл.
  •    Първичен или вторичен стерилитет при жената – полипът се явява основна причина.      

 

Причината за полипозата  често не е ясна и  няма как да се знае или предположи. Трябва да се имат предвид моменти като неблагополучие по време на раждане – задържана плацента

или плацентарни части, които не са напълно отстранени от последващ кюретаж.  Също важи и при жени след аборт – може да се развие полипоза, вследствие на непълно почистване на маточната кухина.

 

Как се диагностицира това заболяване?

  •    Добра анамнеза и съобразяване от страна на компетентен специалист – акушер-гинеколог.
  •    Обикновен гинекологичен преглед  не може да даде пълна яснота за маточния полип. Това е обяснимо поради факта, че полипът се намира във вътрешността на маточната кухина и не води до нейната промяна и големина;
  •    Основен метод за диагностициране  е ултразвуковото изследване – трансвагинална ехография. Чрез  този метод се прави обстоен оглед на ендоментриума и се преценяват контурите и структурата . Често се откриват образувания с повишена ехоплътност и нехомогенна структура като формата и големината им може да бъде различна.
  •   Друг важен метод  за диагностициране, но и като лечебен такъв е хистероскопията. Чрез него  се дава възможност за подробно проучване на състоянието на маточната кухина. Този оглед може да се комбинира и с хистологично изследване след щипкова биопсия и директно отстраняване чрез електроексцизия на полипа.
  •   Хистеросалпингография /цветна снимка/  е диагностициращ метод , извършващ се от гинеколог и рентгенолог. Методът се използва най-често в случаите на стерилитет при жената.

 

В диференциална диагноза трябва да се мисли и за наличие на септум  -  тънка преграда през средата на маточната кухина /вродена аномалия/ или израждащ се миоматозен възел. Симптомите на септума  често се  припокриват с тези на полипа. Диагнозата и лечението са идентични.

 

 

Лечение на полипите

Основният метод за отстраняване на полип е хистероскопията .

При липса на апаратура или опит отстраняването се извършва чрез кюретаж (абразио). Материалът се дава за хистологично изследване.

Тъй като полипите имат склонност към рецидивиране, пациентките  подлежат да периодично наблюдение – редовни гинекологични прегледи, придружени с  трансвагинална ехография. Може да се постави вътрематочна хормонална система.

Отговорността е както на пациентката, така и на лекуващия или консултиращия лекар-специалист.

Коментари