Публикация

Искат стимули за изписване на биоподобни лекарства

Искат стимули за изписване на биоподобни лекарства

Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) предлага да се въведат стимули за лекарите, предписващи биоподобни продукти, както и за болниците, които лекуват с такива препарати.

В момента около 30% от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се изразходва за онколекарства. Въвеждането на биоподобни продукти би спестило огромни средства на фонда, а това от своя страна би увеличило достъпа до лечение на повече пациенти

- заяви на пресконференция икономистът Аркади Шарков от ЕКИП.

 

Той изтъкна, че ще инициират провеждането на

широка информационна кампания

от страна на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за ползата от употребата и предписването на биоподобни медикаменти. Кампанията следва да бъде насочена както към медицинските специалисти и фармацевтите, така и към пациентите.


Според Аркади Шарков сред обществото липсва достатъчно информация за това, че биоподобните медикаменти имат същите терапевтични качества като оригиналните, освен това са и по-евтини.

От ЕКИП ще настояват за промени в Закона за обществените поръчки

– при договарянето на цените на лекарствата за болниците да не се отдава предпочитание на скъпите оригинални продукти.


Аркади Шарков представи

изводите от проучване

на ЕКИП върху три често прилагани медикамента. Оказва се например, че терапията на един пациент с оригиналния продукт trastuzumab е струвала на НЗОК около 23,3 хил. лв. средно на година за периода 2015-2018 г. След навлизането на биоподобен аналог цената за терапията е станала около 3,3 хил. лв., или около 84% по-ниска в сравнение с лечението с референтния продукт.


Подробности четете в прикачения файл.

Прикачени файлове

Report_Biosimilars_2019.pdf

Коментари