Публикация

Пациентите с ХОББ и астма вече разполагат с иновативен инхалатор Respimat® за многократна употреба

Пациентите с ХОББ и астма вече разполагат с иновативен инхалатор Respimat® за многократна употреба

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim представи ново поколение инхалатор Respimat® за многократна употреба по време на Научна конференция с участие на водещи белодробни специалисти от България и чужбина.


Пулмолозите се обединиха около съвременните научни разбирания, подкрепени от доказателства, че

ихалаторният път на доставяне на медикаменти в белите дробове е най-оптимален за постигане на бърз лечебен ефект

и оптимален контрол на пациентите с обструктивни белодробни болести. При инхалиране на лекарствата се постигат високи концентрации в мястото на патологичния процес при минимум странични ефекти.


Решаващо значение за успеха на инхалаторната терапия имат не само лекарствените вещества, които се вдъхват, но и устройството, чрез което активните субстанции попадат в белия дроб. Важно е това устройство да е удобно и лесно за работа, дори при пациенти, които имат двигателни затруднения. В противен случай дори и да впръскват формално дневните си дози, ефектът върху здравето им няма да е пълноценен.


Затова Boehringer Ingelheim от години разработва не само ефективно лечение за обструктивните белодробни заболявания, но и иновативни устройства за тяхното инхалаторно приложение.


Вниманието на пулмолозите, които се събраха през ноември в София, беше привлечено от

Respimat® за многократна употреба

Той се използва за ефективно доставяне директно в белия дроб на пациентите на комбинираната терапия с едно или две активни вещества при Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Инхалаторът има редица подобрени функции, които улесняват пациента при употреба.

 

Пациентите с ХОББ и астма вече разполагат с иновативен инхалатор Respimat® за многократна употреба

Подобрените характеристики включват:

 

  • По-лесна употреба на инхалатора на ежедневна база заради по-големия му размер, което го прави по-удобен за хващане.
  • Голям индикатор за дозата, директно разположен в основата на пълнителя, с цел да улесни пациента, като го информира кога лекарството е изчерпано и е необходима смяна на пълнителя.
  • По-лесно сглобяване на инхалатора, което позволява лесно поставяне и отстраняване на пълнителя всеки месец, според необходимостта.

Иновативният инхалатор Respimat® за многократна употреба се базира на силните страни на устройството Respimat® и доставя същата бавнодвижеща се дълготрайна „фина мъгла“, която спомага за по-добро депозиране на медикамента дълбоко в белите дробове.


Инхалаторът за многократна употреба осигурява така важния за съвременната концепция за лечение на ХОББ подход за максимална бронходилатация – разширение на бронхите.


Инхалаторите Respimat® за многократна употреба имат и значително по-ниско въздействие върху околната среда в сравнение с останалите устройства за лечение на ХОББ и астма.


Съгласно статистиката на СЗО

приблизително 251 милиона души са диагностицирани с ХОББ

- прогресивно заболяване, което ограничава въздушния поток в белите дробове. Все още не e открито лечение за ХОББ, но повечето пациенти могат да контролират заболяването с подходящите медикаменти и подходящ терапевтичен план.

 

Данните от Министерството на здравеопазването от 2018 г. сочат, че България е на първо място в ЕС по брой заболели от белодробни болести, а ХОББ е на трето място като причина за преждевременна смърт. Между 5 и 10% от българите страдат от ХОББ, но официално едва 75 000 души се лекуват, а 89 893 души са диспансеризирани. По неофициални данни броят на заболелите в страната е не по-малко от 500 000 души.

 

Статистика на Европейското респираторно дружество сочи, че в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души.

Коментари