Публикация

Диабетът е състояние, а не болест- учат от Асоциация Диабет-Пловдив

Диабетът е състояние, а не болест- учат от Асоциация Диабет-Пловдив

Над 80 човека се събраха на първото събрание за сезона на сдружение ''Асоциация Диабет-Пловдив'', което се състоя на 20 ноември в Международния панаир в града. Водещ на събитието бе председателката на пловдивския клон на сдружението доц. д-р Стефка Владева, която сподели, че основната цел на срещите е да поднесат нова и интересна информация, свързана с диабета, която да улесни живота на болните.


Спазвайки тази традиция една от темите на събранието бе ''Емоционално пътешествие на хората с диабет'', изнесена от главния асистент от екипа на доц. Владева в УМБАЛ ''Каспела''- д-р Атанас Боюклиев.

''Хората не приемат етикета диабет и го смятат за заболяване, а това е състояние, което показава, че тялото има нужда от пренастройка. Не трябва да забравяме, че първите два стадия на захарния диабет, т.нар. преддиабет, е процес, който с малко спорт, диета и лекарства е напълно обратим'', разкри ендокринологът.

 

Той допълни още, че първата и най-важна стъпка е приемането на диагнозата и промяната в начина на живот, защото ако това условие не е изпълнено и най-доброто лекарство няма да даде нужните резултати в лечението на диабета.

 

Доц. Владева обърна внимание и на проблемите, свързани с диабетно болните, като на първо място постави все още ниската здравна култура сред част от хората, които не са запознати с хранителните режими и необходимите физически упражнения за тяхното състояние. Тя е категорична, че обучението е толкова важно, колкото и лечението на диабета, като само отборната дейност лекар-пациент правят борбата със заболяването успешна.

Коментари