Публикация

Тайната на неостаряващата красота, открита в стар шкаф

Понякога откритията стават случайно – както с ябълката и земното притегляне при Нютън или с мухъла по хляба и пеницилина при Флеминг. Така се е случило и с тайната за младата кожа, скрита в едно кухненско шкафче.


Известен американски дерматолог посветил години на търсенето на най-добрите естествени вещества, които поддържат кожата млада.

Той бил голям привърженик на здравословния начин на живот и никак не одобрявал навиците на тъща си, която пушела, пиела, ядяла сладки и пържени храни – общо взето правела всичко, което е вредно за здравето. Въпреки тези навици обаче, тя живяла до 90-годишна възраст и до края на живота си имала прекрасна кожа.

Когато след смъртта й лекарят и съпругата му почиствали къщата й, в един кухненски шкаф те се натъкнали на кутии с африкански чай, наречен рой-бос.

Лекарят проявил любопитство и изследвал странния чай. Така той открил причината за вечно младата кожа на тъща си.

Чаят рой-бос бил доставян на старицата от домашната й прислужница. Тя била от Южна Африка, където тази билка е много популярна.

От храста рой-бос местните хора приготвят напитка, която наричат червен чай. Те лекуват с него много заболявания, между които и лошо храносмилане и нервно напрежение. Освен това африканците правят компреси с червен чай за успокояване на суха кожа.

Оказва се, че червеният чай е много богат на антиоксиданти, които действат благотворно на кожата. Постоянното действие на замърсителите в околната среда и излагането на слънце води до образуването на молекули, наречени свободни радикали, които увреждат кожните клетки.

Докато организмът е млад, неговите антиоксиданти се справят с вредните влияния, но с възрастта тази защита отслабва. Без допълнителна помощ кожата загубва тонуса си и признаците на остаряване започват да личат.

Изследванията доказали, че антиоксидантите в червения чай поддържат здравето на кожата.

Чаят рой-бос има и други полезни качества. Японски учени потвърдили, че той също действа успокояващо на кожата.

Неотдавна в Тайланд била открита формула с червен чай, която намалява двойно бръчките в сравнение с другите естествени продукти.

С други думи, червеният чай рой-бос е пълноценно средство за поддържането на млада кожа.

Коментари