Публикация

Специалисти от „Токуда“ ще обучават лекари от 5 страни за полиграфска диагностика и лечение на сънна апнея

Специалисти от „Токуда“ ще обучават лекари от 5 страни за полиграфска диагностика и лечение на сънна апнея

Лекарите от Клиниката по неврология и медицина на съня на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще водят международен семинар на пулмолози от България, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония, на тема „Нарушение на съня и бодърстването - полиграфска диагностика при централна и обструктивна сънна апнея“.


Специалистите по медицина на съня проф. д-р Иван Стайков, д-р Анелия Симеонова, д-р Николай Михнев и д-р Нейко Нейков са избрани от фирма Philips за провеждане на международното обучение за нарушения на съня.

Обучителният семинар ще се проведе в аулата на болница „Токуда“ на 6 и 7 декември

В курса ще обучим около 15 лекари, основно пулмолози. Семинарът ще има теоретическа и практическа част.


Обструктивната сънна апнея е сериозен медицински проблем и официално е доказан рисков фактор за мозъчен инсулт и сърдечносъдови заболявания, каза проф. Иван Стайков.

„Да бъдем избрани за обучители в това международно събитие е голямо признание за Лабораторията по медицина на съня към Клиниката по неврология на Болница Токуда. Ние сме един от най-големите центрове за диагностика и лечение на всички заболявания, свързани с нарушение на съня и бодърстването, които според последната международна класификация се разделят в 7 големи групи и наброяват над 60 вида. В нашата лаборатория се извършва прецизна и детайлна диагностика и ръчно скориране на полисомнографските и полиграфски записите, както и ръчно титриране на налягането при лечение със CPAP или BPAP апарати. Това е златен стандарт в сомнологията”, допълни проф. Стайков.

 

Обучителният семинар ще се проведе в аулата на Болница Токуда на 6 и 7 декември

Обструктивната сънна апнея е най-честото нарушение на дишането

което настъпва по време на сън. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток по време на сън. За обструктивна сънна апнея може да се говори при над 5 прекъсвания на дихателния поток по време на сън в рамките на 1 час. 

 

Най-честите симптоми при пациенти с дихателни нарушения по време на сън са хъркане, спиране на дишането по време на сън, фрагментиран и неотморяващ сън, прекомерна дневна сънливост, нарушение в концентрацията и вниманието. Среща се по-често при мъже с наднормено тегло, болни с преживян мозъчен инсулт и кардиологични проблеми - артериална хипертония и сърдечна недостатъчност, както и хронични белодробни страдания.

Лабораторията по медицина на съня

е разкрита през 2009 г. към Клиниката по неврология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Разполага със специално оборудвани самостоятелни стаи, под непрекъснат видеоконтрол със самостоятелен санитарен възел.


Лабораторията е обзаведена с най-модерното оборудване – респираторен полиграф, полисомнограф, СРАР апарат, ВРАР апарат, апаратура за скрининг при предполагаеми дихателни нарушения по време на сън в амбулаторни и стационарни условия. Лабораторията разполага със специално обучен, висококвалифициран персонал от лекари и сестри в областта на нарушенията на съня и бодърстването, повечето от които специализирали в известни европейски лаборатории за диагностика и лечение на нарушенията на съня.

 

Семинар за нарушения на съня


Ежегодно през март, по повод Световния ден на съня, Българското дружество по сомнология провежда форум по Медицина на съня за лекари и пациенти в аулата на „болница“ Токуда. Лектори са едни от най-добрите специалисти по медицина на съня у нас.


Пред 2019 г. семинарът беше посетен от над 150 специалисти и пациенти, които се включиха активно в дискусиите. На световния конгрес по нарушение на съня т. г. във Ванкувър, Канада, организацията на тези прояви получи специално почетно споменаване.

 

Токуда, обучение, лекари

Коментари

защо не се изтъква съвременното лечение със радиофрекветна аблация на мекото небце и фарингса  след медикаментозна ларингоскопия  а се спекулира със спап по 5000 лв като тази безобидна процедура е по пътека в умбаловете . Кому е нужно това - да се правим на доценти  или малките научни бъдещи кадри да се чешат по т......