Публикация

Пълнее ли се от лошите бактерии?

Може ли микробите да са виновни за това, че поглъщаме двойни порции? Все повече изследвания показват, че микроскопичните организми в храносмилателния тракт имат значение за това дали сме слаби, или дебели.


Не бързайте обаче да се опитвайте да разберете кой вид от многобройните хапчета ще ви помогне да се поместите в по-малък номер джинси.

В човешкия организъм съществуват трилиони микроби, повечето от тях в чревната система. Повечето от тях са полезни и се наричат пробиотици.

Те разграждат храната, подпомагат абсорбирането на някои хранителни вещества, поддържат имунната система и унищожават попадналите в организма вредни вещества.

Пробиотиците дори предпазват от язва на стомаха, инфекции на пикочните пътища и облекчават синдрома на раздразнените черва.

От вредните (лошите) бактерии обаче може да се напълнее. Последните изследвания показват, че има 3 пъти по-голяма вероятност в храносмилателната система на затлъстелите хора да присъства вируса Ad-36 – бактерията, от която пилетата се угояват.

Също така някои чревни бактерии стимулират по-голям апетит и натрупването на повече калории във вид на мазнини. Учените смятат дори, че лошите бактерии предизвикват организма да извлича повече калории от храната, която поема.

За щастие има данни, че понякога полезните бактерии могат да допринесат за отслабването. След операции за премахване на тлъстините пациентите, които взимали добавки от пробиотици, са свалили килограми си по-бързо от тези, които не са пили такива хапчета.

А жените, които взимат пробиотици по време на бременността, трупат по-малко тлъстини и след като родят имат по-малко от опасните тлъстини в коремната област в сравнение с тези, които не са взимали добавки, въпреки че са следвали еднаква диета.  

Вече е развита цяла индустрия за добавки от пробиотици, включително храни, подсилени с пробиотици, различни видове фибри, които подпомагат развитието на полезни бактерии.

Някои продукти са добри, други все още са под въпрос. Например все още не се знае достатъчно за комбинираните препарати с микроби за отслабване.

Това, което се знае със сигурност, е, че добрите бактерии са полезни за организма. Затова си струва да им осигурите добри условия за съществуване.

Подхранвайте ги с любимите им храни – специалните пребиотични фибри, наречени инулин и олигозахариди.

Те се съдържат в бананите, аспержите, лука и чесъна. Ябълките също помагат, защото съдържат пектин – други полезни пребиотични фибри. Пребиотици има и в ечемика, горските плодове, доматите, меда, лененото семе и фасула.

Приемайте пробиотици. Може да си ги набавяте от редовното ядене на кисело мляко с живи активни култури, но добавките от пробиотици са по-сигурно средство. 

Коментари