Публикация

Обривът може да е знак за хранителна непоносимост

Обривът може да е знак за хранителна непоносимост

Между хранителна алергия и хранителна непоносимост често се поставя знак за равенство, а това не е така. И при двете организмът реагира срещу определени продукти, а симптомите си приличат. Типът реакция, както диагнозата и лечението обаче се различават значително, казва д-р Марияна Мандажиева, алерголог в МЦ "Искър" (телефон за записване на час : 0877 58 90 40).

 

Водени от съвети на диетолози, някои хора сами си предписват диета и ограничения. Преди да започнете каквото и да е лечение, трябва да се консултирате с алерголог. Причината е, че симптомите може да се дължат на различни заболявания. Затова първо лекарят ще изключи някои други алергични и гастроинтестинални заболявания, гастроинтестинални тумори и сериозни заболявания като системната мастоцитоза. За консултацията нерядко е необходим и гастроентеролог. Има кръвни изследвания, които помагат за изясняване на състоянието, но те трябва да бъдат назначени и разтълкувани от опитен лекар!

хранителна алергия с обрив

 

Най-общо симптомите при хранителна алергия или непоносимост може да са:

  • болки в стомаха;
  • балониране (подуване) на корема;
  • диария;
  • газове;
  • рани или отоци в устата, по лицето;
  • неясни обриви;
  • главоболие.

Разбира се, при отделните хора тези симптоми може да са малко по-различни или специфични. 

Кои са разликите между алергия и непоносимост към храни?

Неалергичната хранителна непоносимост се развива поради дефицит / дефект на специфичен протеин - ензим или транспортер. Тя зависи от обема консумирана храна, провокатор на симптомите. За нея има разработени специфични тестове. Ако човек намали приема на продукта дразнител, това често е достатъчно за облекчаване на симптомите.

 

При хранителната алергия имунната система участва в механизма на възникване – има реакция между антиген и антитяло. Дори малки дози от съответната храна може да провокира симптомите. Доказва се с тест за алергия и за да не се стига до реакция, е необходим пълен отказ от алергена.

 

Хранителната непоносимост обхваща метаболитни състояния в резултат на дефицит на някои ензими. Към тях се отнасят най-често срещаните лактозен и фруктозен дефицит, дефицит на ензима, тойто разгражда хистамина, поет с храната – DAO (диаминооксидаза). Друг тип хранителна непоносимост са фармакологичните реакции към хранителни компоненти като:

  • кофеин;
  • натриев глутамат;
  • салицилати.

Много от тях са химикали, които естествено се срещат в храната, други се внасят допълнително за запазване трайността на храните. Токсичните реакции към храни също спадат към хранителната непоносимост. Такива са хранителните отравяния в резултат на консумация на престояла риба. Нежелани реакции на хранителна непоносимост към консерванти в храната като сулфити и бензоати, се срещат най-често след консумация на вина, бира, сушени плодове и зеленчуци, бутилирани напитки, готови салати, плодови салати, колбаси или туршии. Тези консерванти могат да предизвикат освен стомашно-чревни симптоми, а също така и астматични пристъпи и дори анафилактичен шок.

д-р Марияна Мандажиева хранителна алергия

Кои храни правят най-често реакция?

Много полезни и незаменими храни за някои хора се оказват проблемни. Вгорчават всекидневието им и ги лишават от удовоствия на живота като виното и кафето. Ето кои са най-честите непоносимости и продуктите, които ги провокират:

  • лактозна непоносимост - получава се от краве мляко;
  • реакция към естествено срещащия се в храните натриев глутамат - симптомите се появяват след консумация на зрели сирена като пармезан, домати и гъби;
  • хистаминова непоносимост - след консумация на гъби и шоколад, които са богати на хистамин.
  • Оплаквания може да възникнат заради билки, подправки, плодове и зеленчуци, съдържащи салицилати, подобни на естествения аспирин. Освен тях и кафето действа на някои хора като дразнител на червата.

Някои от случаите на хранителна непоносимост не могат да бъдат обяснени с настоящите представи за органичните процеси в организма като например хранителните неоносимости при IBS (синдромът на раздразненото черво).

Коментари