Публикация

Защо е полезно да се потиш?

През лятото, когато не знаеш къде да се скриеш от горещините, много хора се притесняват от издайническите петна от пот върху дрехите и понякога неприятната миризма, която е трудно да избегнеш.


Учени от Китай и Япония обаче за пореден път доказаха, че е опасно за здравето да не се изпотяваш, когато температурите са високи.

Потенето е реакция на организма на определен импулс: горещина, емоции, натоварване, пикантна или гореща храна и т.н. Благодарение на тази привилегия, дадена от природата на топлокръвните животни, и то не на всички, можем да поддържаме нормална температура на тялото. Ако се намираме в една от гореописаните ситуации, веднага в действие влиза нашият личен „термостат”. Той се състои от три до пет милиона потни жлези. Течността, която те отделят, е солена, без миризма и осигурява терморегулацията.

Причината за неприятната миризма, която се усеща при изпотяване, е, че върху повърхността на кожата обитават бактерии, които в буквалния смисъл не могат да живеят без пот. Когато температурата на тялото се повиши дори малко и се овлажни, тези бактерии започват да се размножават, да се хранят с продуктите от потоотделянето и да излъчват дразнещата миризма.

Невъзможно е по собствено желание да повишаваме или понижаваме отделянето на пот. Това решение взима хипоталамусът, който регулира работата на потните жлези, отделящи от 0,5 до 1,5 литра течности за денонощие. При екстремни условия литрите може да стигнат до 12. Ако в подобна ситуация не попълваме непрекъснато запасите си от вода, може да настъпи обезводняване на организма и да се наруши водно-солевият баланс.

Затова, независимо къде – на плажа или в града, се обливате в пот, не забравяйте, че това е полезно, но трябва да изпивате поне 1-2 чаши вода на час.

Колкото до миризмата, козметиката толкова е напреднала, че ако хората те избягват, или си пропуснал сутрешния душ, или не знаеш откъде да пестиш.

Коментари