Публикация

Как по-лесно да се адаптираме към зимата

Как по-лесно да се адаптираме към зимата

Настъпва сезонът, когато студът е неизбежен, а с него идват и здравословните проблеми. Според специалистите обаче има няколко лесни начина да поддържаме организма си в тонус и да преживеем зимните температури.

1. Наблегнете на джинджифила

Да не се разболеете от пронизващия вятър ще ви помогне джинджифилът. Той сгрява белите дробове и бронхите, което е идеална профилактика срещу кашлица. Най-добре е джинджифилът да е пресен, но са полезни и всякакви други варианти, които подсилват и имунитета.

2. Повече шоколад

Тъмният шоколад тонизира малките подкожни кръвоносни съдове, особено капилярите на ръцете и краката, което загрява и помага на организма по-лесно да се адаптира към студа.

3. Чай със звезден анасон

По-лесно ще преживеем зимата, ако употребяваме чай със звезден анасон. Към него може да се добавят джинджифил, розмарин и канела. Не бива обаче да е много горещ.

4. Салати вместо имуностимулатори

Основната ни задача е да не се разболеем. А тук ще ни помогнат салатите, богати на витамин С и антиоксиданти, които укрепват имунитета. Не бива да забравяме, че при термична обработка голяма част от тях се разрушават.

5. Доматен сок за силен имунитет

Каротеноидите, мощни антиоксиданти, съдържащи се в доматения сок, помагат за синтеза на витамин А, който е много важен за тимуса. Тази жлеза играе основна роля в имунната защита на организма. Редовната употреба дори на една чаша качествен доматен сок на ден повишава концентрацията  на каротеноиди във всички клетки на организма.

6. Не се отказвайте от месото

В студеното време хората усещат слабост и бързо се изморяват. А с изтощението успешно се борят протеините, т.е. пълноценните белтъчини. Затова не се отказвайте от немазното месо. Съществуват и растителни протеини, които се съдържат най-вече в ориза, соята и фасула. За поддържане на имунитета помагат още цинкът и селенът.

7. Дишайте правилно

Излизайки на улицата при минусови температури, не вдишвайте дълбоко. Резкият поток на студен въздух може да предизвика спазми на бронхите дори при здрави хора. А състоянието на хората със сърдечносъдови заболявания може да се влоши. Дишайте само през носа.

Коментари