Публикация

Министър Ананиев: Създадена е организация, така че нито едно дете да не остане без медицинска помощ

Министър Ананиев: Създадена е организация, така че нито едно дете да не остане без медицинска помощ

Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ.


Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод преустановения прием на деца в интензивното отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

Спешният прием и лечението на деца

при които се налага провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, вече се осъществява от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска“.

Използвам възможността чрез медиите да се обърна към родителите – нека знаят, че могат да бъдат спокойни – техните деца са в сигурни ръце. Aз и зам.-министър Пенков лично разговаряхме с директорите на трите болници и имаме тяхното уверение, че разполагат с необходимия кадрови ресурс, техника и апаратура и могат да поемат детската спешност на територията на София, а при необходимост да обслужват и малки пациенти от други населени места. Важно е да се знае, че и трите болници разполагат със спешни отделения, изтъкна министърът.

Той коментира, че

 

веднага информация е подадена и към Центъра за спешна медицинска помощ – София

чийто ангажимент е транспортирането на деца в спешни състояния в най-близкото лечебно заведение с необходимото ниво на компетентност.

Този ред е разписан нормативно - в случай, че една болница, поради каквито и да е причини няма възможност да окаже на пациентите си необходимата медицинска грижа, незабавно трябва да бъде информирана съответната регионална здравна инспекция и да се организира приемът на пациентите в други лечебни заведения със съответстваща компетентност. През годините това се е налагало неведнъж и винаги сме успявали да преодолеем тези ситуации. Сигурен съм, че и този път ще се справим, заяви още министър Ананиев.

Министър Ананиев: Създали сме организация, така че нито едно дете да не остане без медицинска помощ

 

„За да бъдат намерени трайни и устойчиви решения назначих

цялостна проверка в Педиатрията

която да установи фактическото състояние на лечебното заведение, в т.ч. техническата и кадрова обезпеченост. Едва след като се запозная с резултатите, ще бъдат предприемани следващи действия. До тогава Министерството на здравеопазването, ЦСМП-София и трите болници – „Пирогов“, НКБ и „Александровска, ще си сътрудничат, за да не се нарушава лечебния процес“, коментира още здравният министър.

Коментари

Във бакалията ли я създадохте?