Публикация

Психиатърка ужилила здравната каса с 500 000 лева

Психиатърка ужилила здравната каса с 500 000 лева

Слес спещкция на  ДАНС, "Икономическа полиция" и Районната прокуратура в Пловдив е заловена и арестувана пловдивска психиатърка, която е източвала системно НЗОК. Лекарката по психично здраве изписвала скъпоструващи медикаменти на несъществуващи пациенти. От януари 2017 г. до ноември 2019 г. по този начин тя е успяла ад "усвои" над половин милион лева. Фиктивните болни са лекувани предимно ог параноидна шизофрения.  

Ампулите, всяка от които на цена 700-900 лева психиатърка получавала чрез посредник в аптечната мрежа,

след което ги препродавала на черния пазар.  Това съобщи шефът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. 

При претърсване на различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново са открити и иззети протоколи, заготовки за печати, компютърни конфигурации. Разпитани са 80 човека и съгласно доказателствата, които събрала полицията,  52 души, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства. Фактите сочат,  че

лекарствата са били изписвани на хора, които нямат представа,

не познават и не са били преглеждани от въпросната психиатърка.

Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

 

Предстои на лекарката да бъдат повдигнати обвинения  за измама и съставянето на фалшиви документи, като тя ще бъде оставена в ареста за 72 часа. Наказанието, което я очаква, според закона, е между 1 и 8 години затвор. 

Коментари