Публикация

Цели на пренаталните изследвания

Цели на пренаталните изследвания

Както всяко друго изследване, така и пренаталния преглед в различните етапи на бременността, има своите цели. Важно е да се знае, че специалистът, който го извършва, трябва да е на ясно с тези цели и да ги разясни на своите пациенти още преди прегледа.  Тази статия беше провокирана поради неверни, непълни и некомпетентни мнения, които са написани и изказани на много места в интернет пространството в България. Причините за това, според мен са непознаване на материята, финансови интереси или провокирано от изкривено лично чувство на справедливост. За съжаление има много хора, които без да имат нужните знания се изказват „убедително“.

Извършването на ултразвуков преглед през бременността може да е както рутинен, така и насочен поради фамилна анамнеза, предишно или настоящо заболяване на майката, носителство на генетична аномалия, открито отклонение на плода и т.н.

За рутинни прегледи приемаме прегледите в 11-14 г.с., 18-22г.с. и 32 и/или 36гс. Смятам, че причината за всеки един от този прегледи съм го уточнил в статиите за съответния срок на бременността, но въпреки това ще си позволя да опиша целите още веднъж. Всички тези прегледи са рутинни и трябва да се извършват на всяка една бременна жена, за да се проследи нормалното развитие на бременността, плода, плацента, околоплодна течност и кръвотока (Doppler study).

Започвам с прегледа в първи триместър или този между 11-14 г.с. В този период на бременността всички органи и системи на плода са образувани, от тук насетне следва тяхното узряване. До този срок на бременността риска от спонтанен аборт е била 15% след 12 г.с. вече е едва 2-3%. Това трябва да е момент на облекчение за вас, бъдещи майки. Разбира се още може да имате сутрешно гадене и повръщане, но ако нямате повече от 4-5 повръщания на ден, несвързани с хранене, приемате достатъчно течности и успявате да се храните, макар и по малко, трябва да сте спокойни. Скоро и сутрешното гадене и повръщане ще отмине. За тези, които имат вагинално кървене и сутрешно гадене- не се притеснявайте, това че са два отделни симптома не увеличава риска от аборт, а тъкмо обратното намаля го. Не е ясно, защо при кървене и гадене риска от аборт е по-нисък, но е описано в повечето учебници и ръководства. След краткото въведение/отклонение започwам с причините за извършването на 11-14г.с. ултразвуков преглед. Преди прегледа всеки лекар „снема“ подробна анамнеза (разпитва) пациентката. Ако до този момент не сте имала друг преглед, което се съмнявам, но във Великобритания това е в повечето случай първия преглед, сега е момента да определим мястото и броя на плодовете. Т.е. дали бременността е едноплодна, двуплодна, триплодна и т.н. При човека най-често спонтанната бременност е едноплодна, рядко има двуплодна, а изключително рядко повече плодове. С навлизането на ин витро оплождането и ембриотрансфер на повече от едно ембрио се увеличават броя на многоплодните бременности. При наличие на многоплодна бременност трябва да се определи дали споделят една плацента или са с отделни плаценти. При наличие на многоплодна бременност с една плацента риска от усложнения на бременността е много по-голям и изисква често проследяване.  Следващата стъпка е наличието на сърдечна дейност на всеки плод. Всеки родител се вълнува да чуе туптенето на сърчицето на своето дете.

След установяване на броя на плодовете и сърдечната дейност следва определяне на мястото на плацентата, субективна оценка на околоплодната течност. В този срок от бременността е установено, че е най-точния момент за датиране на бременността и да ви се каже термина. Да, точно така сега ще измерим плода и според неговите размери ще определим, колко е напреднала бременността. За тази цел плодът трябва да е в определени граници между 45мм и 84мм. След като ви дадем новия термин от тук до края на бременността той ще бъде наш ориентир и няма да се променя по никакъв повод! Определянето на термина по последната редовна менструация не е толкова точен метод, защото дори и да имате много редовна менструация, малко са жените, които зная точно кога е настъпила овулацията. Дори и да сте наясно с датата на овулацията и датата на акта е важно и уточнението, че живота на сперматозоидите е между 24-48-72ч., а на яйцеклетката 24-48ч., т.е. същинското оплождане може да стане с разлика от 2 до 3 дни. А това има значение при проследяване на бременността и растежа на плода. Най-точни метод за датиране на бременността е при ин витро оплождане и фреш трансфер. Тогава знаем точния момент на оплождането и датата на термина трябва да ви е определена от клиниката, в която ви е извършено ин витро процедурата. Ето защо при пациентки с такава бременност ние не променяме термина и не датираме.

 

Цялата статия може да прочетете ТУК

 

Коментари