Публикация

Среща за прехвърлянето към НЗОК на лекарствата за трансплантираните

НПО, съвместно с Българския съюз на трансплантираните, провежда анкетно проучване сред пациенти и лекари, в търсене на позитивите и негативите от предприемането на такава стъпка.


Възможността за осъществяването на пилотен проект за прехвърлянето на лекарствата за пациенти, на които са били трансплантирани органи, от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса е била обсъдена на среща между
д-р Станимир Хасърджиев и Евгения Адърска от Националната пациентска организация и заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

Това съобщи пациентската организация.

За целта НПО, съвместно с Българския съюз на трансплантираните, провежда анкетно проучване сред пациенти и лекари, в търсене на позитивите и негативите от предприемането на такава стъпка. Резултатите от проучването ще бъдат готови в началото на септември и ще бъдат предоставени на министъра на здравеопазването, ресорния заместник-министър на здравеопазването, НЗОК и експертите по трансплантации.

Според Националната пациентска организация преминаването на лекарствата за трансплантирани към здравната каса би решило голяма част от проблемите, с които те се сблъскват в момента.

На първо място ще бъде защитено правото на избор на пациентите и лекуващите им лекари относно най-подходящото лечение за конкретния случай. От друга страна, пациентът ще бъде улеснен при получаването на лекарствата си от аптеката в своя град (в момента лекарствата се получават всеки месец от трансплантационните центрове в София). Трето, ще се преустановят възможностите за забавяне на терапията на пациента, който е претърпял трансплантация, тъй като ще бъдат елиминирани възникващите в момента административни пречки във връзка със Закона за обществените поръчки.

Осъществяването на подобен пилотен проект ще подпомогне подготовката на нормативната база и разработването на процедури за евентуалното прехвърляне на лекарствата по Наредба № 34 за много по-голям брой пациенти, като например тези с онкологични заболявания, без възникването на сътресения в системата на здравеопазването, посочва още Националната пациентска организация.


На срещата е обсъден проблемът с останалите без терапия 50 ХИВ-позитивни пациенти поради липсата на един от медикаментите за лечението им. В момента е задействана нова тръжна процедура за закупуване на лекарството. Очаква се разрешаване на възникналия казус през септември, след което пациентите ще могат да продължат с назначената им терапия.

Дискутирана е и подготовката на спецификацията на провеждането на търговете за лекарства за 2011 г. и ролята на пациентите и пациентските организации при контрола на този процес.

Коментари