Публикация

Лекари спасяваха живота на пациент два пъти с подръчни средства

Лекари спасяваха живота на пациент два пъти с подръчни средства

50-годишен мъж с масивен инфаркт и състояние, несъвместимо с живота, живее втори живот благодарение на двама млади лекари от Горна Оряховица и Велико Търново. Д-р Милослав Йорданов от Спешния център и кардиологът д-р Билгян Юсеинова на два пъти вадиха с подръчни средства пациента от клинична смърт, информира БНР.

Лекарите направиха медицинско чудо, споделя спасеният Александър Иванов.

Историята започнала на 18 ноември, когато линейка на Спешния център в Горна Оряховица била извикана за пациент в село Янтра. В линейката бил д-р Сергей Иванов. По пътя сърцето на болния спряло, докторът започнал ръчен сърдечен масаж и обдишване. 29-годишният спешен лекар д-р Мирослав Йорданов решил, че има шанс за пациента. Интубирал го, дежурните медицински сестри осигурили венозни пътища. Започнало вливане на медикаменти по схеми, обдишване с амбу и ръчен сърдечен масаж, и така един час борба за живота на пациента с напълно подръчни средства и първото преодоляване на клиничната смърт.

Младият лекар от Спешния център в Горна Оряховица и колегите му не се отказали да се борят за живота на пациента

въпреки липсата на каквато и да е било апаратура, което определя направеното от тях като медицинско чудо, казват кардиолозите от Велико Търново, които поели пациента с масиран инфаркт.

При привеждането в линейката пациентът за втори път изпаднал в клинична смърт

последвала повторна едночасова реанимация, разказва 30-годишната д-р Билгян Юсеинова, която заедно с д-р Мирослав Йорданов за втори път връщат мъжа от село Янтра към живота. Двамата са състуденти от Медицинския университет в Плевен и с общи реанимационни усилия два пъти извели пациента от състояние на клинична смърт.

В кардиологичната болница във Велико Търново на Александър Иванов са направени няколко интервенции, поставени са стендове

Благодарение на двучасовата реанимация при почти полеви условия, проведена от младите лекари, днес 50-годишният мъж е жив и няма никакви мозъчни увреждания. Предстои му изписване.

Коментари