Публикация

БАПЗГ апелира: НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ НА БЪЛГАРИЯ В ПАЦИЕНТИ!

БАПЗГ апелира: НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ НА БЪЛГАРИЯ В ПАЦИЕНТИ!

Председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати до медиите  и българската общественост Позиция на БАПЗГ по повод продължаващата агресия срещу медицински специалисти в България. В нея се казва:

Уважаеми журналисти,

Уважаеми сънародници,                                                             

В рамките на два дни се случиха два тежки инцидента с медици. В първия случай става дума за катастрофа с линейка на 28.11.2019 г., която е карала спешен пациент в УМБАЛ "Александровска". На кръстовището, в близост до лечебното заведение, линейката е засечена от такси. Вероятно за да избегне челния удар шофьорът на линейката се удря в дърво, вследствие на което пострадаха дежурните лекарка и медицинска сестра. Двете бяха приети веднага в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". От пресцентъра на Университетската болница за спешна медицинска помощ получихме информация за медицинската сестра, която се намира в Отделението по хирургия с гръдна травма. Надяваме се, че двете пострадали бързо ще се възстановят под грижите на медицинските екипи. Психическата травма от инцидента обаче ще остави дълбока следа у тях. Засега нямаме информация кой е виновен за инцидента, но по закон линейките имат предимство и всички останали превозни средства са длъжни да се съобразяват с това. Защото за спасяването на човешки живот е важна всяка секунда.      

Днес, 29.11.2019 г., бе огласен още един тежък инцидент с медици. Медицински екип от Клиниката по хирургия в УМБАЛ "Св. Анна" е бил нападнат от пациент за планова операция около 4 часа сутринта. Агресорът се нахвърлил върху лекарите и медицинските сестри, удрял ги, обиждал ги, душил ги... Дори ги заплашвал с белезници?! Усилията на дежурния екип да успокои пациента се оказали безуспешни. Най-страшното е, че насилникът е замислил погрома, защото предварително е сложил гумени ръкавици на видеокамерите, за да не се записват грозните му деяния. Резултатите от този ужасяващ случай са: огромна физическа и емоционална болка от страна на медиците; стрес за всички пациенти, които са станали свидетели на ужасната гледка; дестабилизиране на   работата в клиниката и материални щети.

Още съвсем пресни са случаите на физическа и вербална агресия от пациенти и техни близки срещу двама медицински фелдшери - единият плати с живота си, а другият напусна работа.  Какво се случва, каква е тази война в мирно време?!

В началото на тази година БАПЗГ стартира Национална кампания за превенция на агресията под надслов "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме". Ще продължим да организираме инициативи в името на така необходимия мир между пациентите и медиците, защото без взаимно  доверие и уважение между тях пълноценен лечебен процес не може да се осъществява.  

Ние сме убедени, че с повече търпение, човещина и спазване на правилата, неприятните инциденти могат да бъдат предотвратени. Затова апелираме: Не превръщайте медицинските специалисти на България в пациенти! Отнасяйте се с уважение и респект към тези, които спасяват човешки животи!"

 

 

Коментари