Публикация

Д-р Кристиян Гоновски: Плазмотерапията е приложима при всички възпалителни ортопедични заболявания

Д-р Кристиян Гоновски: Плазмотерапията е приложима при всички възпалителни ортопедични заболявания

Oстеоартрит и дегенеративни ставни заболявания, силни болки след спортни занимания, менискални увреди и лезии, тежки навяхвания, свързани с увреди на връзки, както и асептични некрози могат да се повлияят успешно от щадящия метод плазмотерапия. Това коментира д-р Кристиян Гоновски, ортопед-хирург в УМБАЛ „Пълмед“ пред monitor.bg.

 
Методът „плазмотерапия“ е иновационен и най-общо представлява инжекционно въвеждане на специална плазма в тъканите на пациента, обогатена с тромбоцити, като целта е локална стимулация на регенераторните процеси.

 

В Отделението по ортопедия и травматология на пловдивската университетска частна болница методът успешно се прилага вече от година, като през последните шест месеца търсенето му от пациентите с възпалителни заболявания е особено активно. Това е така, защото терапията дава силно положителен резултат, а е почти без странични ефекти. „Всъщност в УМБАЛ „Пълмед“ възстановяваваме стави, сухожилия и меки тъкани с помощта на плазмотерапия“, заключава д-р Гоновски.

 

Доктор Гоновски обаче предупреждава, че както при всяка друга манипулация с цел инжектиране на вещества, и при плазмотерапията се срещат противопоказания при прилагането й. Тя не се препоръчва на пациенти с туморни заболявания, с тромбоцитопении, при грип или инфекциозни заболявания. Честотата на процедурите в общия случай варира между една и три. Те се извършват през седмица в период от един месец. За настъпване на ефект може да са нужни няколко инжекции на сесия, както и няколко сесии в продължение на 3 до 6 месеца, обяснява още д-р Кристиян Гоновски.

 

Важно е обаче да се отбележи, че сама по себе си плазмотерапията не е еликсир, който непременно лекува всякакви ортопедични и травматологични заболявания. Целта на прилагането на този иновационен метод е да се сведе до минимум количеството на приеманите от пациентите обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.

 

*От 2019 г. д-р Кристиян Гоновски работи като ортопед-травматолог в УМБАЛ "Пълмед", гр. Пловдив. Има опит и интереси в областта на спортната медицина. Извършва диагностика и лечение на пациенти с различни ортопедични заболявания: счупвания, артрози, болки в ставите, навяхвания, възпалителни и дегенеративни състояния.

Коментари