Публикация

Аптекари искат узаконяване на замяната на идентични лекарства по рецепта

Националната аптечна камара настоява за промяна в нормативната уредба, която да позволи генеричните замени на лекарства по рецепта, т.е. фармацевтите свободно да могат да заменят медикаменти, предписани с рецепта, с други с идентични съставки, но с различни имена.


Това съобщи председателят на асоциацията магистър-фармацевт Антон Вълев, който уточни, че в момента глобата за фармацевтите, които заменят лекарството в рецептата с такова със същите съставки, е минимум 500 лв.

Лекарствата носят две имена - международно непатентовано и търговско име. Когато две фирми производителки създават медикаменти, съдържащи едно и също лекарствено вещество, техните продукти носят едно и също международно непатентовано име, но имат различни търговски имена.

Така например лекарственото вещество метамизол у нас се среща като аналгин, проалгин, тониалгин, алгозон, диалгин, медфалгин.

Според аптечната камара няма значение точно под какво наименование магистър-фармацевтът ще отпусне метамизол.

Близо 4000 са аптеките у нас, като по този показател България е страната с най-много аптеки на глава от населението в Европа. Те обаче са концентрирани предимно в големите градове, а в много малки населени места изобщо няма аптека.

За последната година в страната са затворени 1300 аптеки. Открити са едва 89.

Коментари