Публикация

Ракът на дебелото и правото черво покосяват все повече млади хора

Ракът на дебелото и правото черво покосяват все повече млади хора

Ракът на дебелото и право черво е едно от най-честите заболявания. При мъжете е на второ място по разпространение след карцинома на простатата, заяви известният пловдивски хирург доц. Иван Манчев от ДКЦ „Свети Георги“, който участва в кампанията безплатни профилактични прегледи, организирани със съдействието на Министерството на здравеопазването.

 

Според лекаря една от предпоставките за развитието на заболяването са начинът на хранене, особено рискова е консумацията на месни и тлъсти продукти.  Затова при вегетарианците е разпространено по-малко. Друга възможна причина за появата му са заседналият начин на живот, както и наследствената обремененост.

 

Ранните симптоми на рак са патологичните отделяния на слуз и кръв в изпражненията и по тази причина едно от изследванията в кампанията търси скрити кръвоизливи в тях. Те са алармиращи, подчерта доц. Манчев и добави, че ако се констатират, болните трябва да се обръщат към лекар, за да се изключат други възможни заболявания като хемороиди, фисури, фистули, доброкачествени тумори, полипи, язви.

 

Ако болестта е в напреднал стадий, е възможно пациентите да получат чревна непроходимост – илиус. Това е характерно, когато от туморния процес е засегната лявата половина на дебелото черво, защото когато туморният процес засяга дясната, може да причини тежки анемии. 

 

Доц. Манчев посочи, че в практиката си е лекувал тежки случаи, когато ракът обхваща началната, средната и крайната част на червото. Много пациенти идват в по-късен етап, въпреки че имат кървене, не си обръщат внимание, мислят, че са хемороиди.

В хода на развитието си злокачествените тумори прорастват в съседни органи, дават разсейки в лимфните възли, черния дроб, белия дроб, по перитонеума, в мозъка, костите и др.

 

За да се постави диагнозата, при прегледа основното е ректалното туширане, особено на правото черво. След това се прави фиброколоноскопия, която установява далечните локализации. В същото време се взема материал за хистологично изследване за доуточняване на състоянието на пациента. Доц. Манчев посочи, че фиброколоноскопията трябва да се назначи от лекар по негова преценка. Не е редно пациентът сам да решава какви изследвания са му необходими.

 

Лечение на колоректалния рак се базира на комплексния подход с участието на хирург, химиотерапевт и лъчетерапевт, но на този етап хирургичното лечение има водеща роля. При по-напреднали форми се налага предоперативно да се проведе лъчелечение и химиотерапия, за да се намали туморът, за да стане възможно след това да се направи интервенция.

 

През последните 20 години навлезе широко в практиката лапароскопският метод и се доказа, че при спазване на определени показания той не отстъпва по онкологична радикалност на конвенционалните методи.

Доц. Манчев заяви, че при карцинома на дебелото и право черво се забелязва известно подмладяване, както и при рака на гърдата. Според него основното е жените да се наблюдават сами и при най-малкото съмнение да се обръщат към специалисти. Поне по един път в годината е добре да си правят преглед при хирург с опит в тази област. Лечението и на този тип заболяване е комплексно – оперативно, лъчелечение, химио- и хормонотерапия.

 

https://www.marica.bg/zdrave/specialist-preduprejdava-rakt-na-debeloto-chervo-kosi-vse-poveche-mladi-hora

 

 

 

Коментари