Публикация

Тревожна информация за генномодифицираните китайчета разкри журналист

Тревожна информация за генномодифицираните китайчета разкри журналист

Точно преди година, през ноември 2018, светът беше шокиран с новината за първите две генномодифицирани бебета. Китайски близначки се родиха въз основа на генномодифицирани ембриони чрез използване на технологията CRISPR.  Двете момиченца е възможно да са с непредвидени мутации в геномите, предава Франс прес, цитирайки "MIT Technology Review". Журналист от изданието достигнал до непубликувана информация, съдържаща се в ръкописите на Хъ Цзянкуей  - ученият извършил експеримента. Той използвал двойка с инвитро оплождане, чиито ембриони били генно модифицирани. Според учения това е опит да създаде геномна мутация, осигуряваща имунитет срещу вируса на СПИН.

 

Слуд раждането двете момичета получили имена-псевдоними Нана и Лулу. Ръкописът на Цзянкуей, до който стигнал журналистът, показва че

при експеримента  са пренебрегнати етичните и научните норми 

Текстът на документа за близнаци е пълен с многобройни твърдения за медицински пробив, твърди изданието, който пробив може да „контролира епидемията от ХИВ“ , но същевременно не се прави опит да се докаже, че близнаците наистина са устойчиви на вируса. 

 

Изводите от разследването на журналиста от "MIT Technology Review" можете да видите в оригинал ТУК и ТУК

Коментари