Публикация

Обвиниха метаболитния синдром за стареенето на мозъка

Обвиниха метаболитния синдром за стареенето на мозъка

Добре известно е, че метаболитният синдром е проблем, който излага съвременните хора на много рискове. В основата на проблема е невъзприемчивостта на тъканите към инсулина -инсулиновата резистентност. 

Може да бъде разпознат по

лесната уморяемост,  повишен апетит и наднормено тегло, главоболие и апатия. Признаци, които често биват отдавани или на умора, или на недостатъчно движение и грешна диета. Всъщност тези симптоми не са изолирани, а често придружени и от повишено кръвно налягане и е възможно да сигнализират за метаболитен синдром.

Познати са и основните здравословни проблеми, които произтичат от него - хипертония, затлъстяване, повишени нива на захарта и на холестерола в кръвта.

 

Учени от Харвард проведоха изследване и установиха още един здравословен проблем, който е следствие от  метаболитния синдром. Специалистите съобщават, че при хората на средна възраст той може да доведе до преждевременно стареене на мозъка, съобщава порталът MedicalXpress.

За да стигнат до този извод, специалистите сканирали мозъка на 2100 мъже и жени,

чиято възраст била от 37 до 55 години, които паралелно с това решавали редица логически тестове.Чрез проучването за първи път се доказва, че обемът на мозъка при хората с метаболитен синдром е по-малък в сравнение с този на здравите участници в изследването.

Според учените синдромът е свързан с по-ранно остаряване на мозъка и предразположеност към деменция и болестта на Алцхаймер. Като профилактика се препоръчва диета, включваща риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Положително влияние върху мозъка оказват и умерените физически натоварвания.

Коментари