Публикация

Какво характеризира Липофобията

Какво характеризира Липофобията

Произходът на думата липофобия е гръцки. Образува се от липос — „дебел“ и фобос — „страх“, т.е. страх и отбягване на тлъсти храни.

 

Липофобията е сравнително по-рядко срещана, за разлика от другите видове фобии. Придобива популярност едва през последните 40 години.

 

Липофобията засяга еднакво представителите и на двата пола — жени и мъже. Това, което я характеризира, е паническият страх, който завладява личността само при мисълта, че ако консумира тлъста или мазна храна ще напълнее.

 

Психологически аспекти


Това, което отличава засегнатите от липофобия е недоволството от външния им вид. Обективно погледнато в 90% от случаите същите не страдат от наднормено тегло и нямат дори предразположение към него.

 

В основата на липофобията е страхът от мазнини, защото индивидът свързва приема им с негативните последствия -  като затлъстяване, инфаркт, инсулт, диабет и други социалнозначими заболявания.

 

По външни признаци жертвите на този страх не изглеждат като хора, които се страхуват да качат няколко килограма, но вътрешно това е свързано с много страхове и притеснения, което им се отразява стресиращо и негативно.

 

Такива хора имат свои списъци с позволена и забранена храна. Те много строго следят какво консумират и ако нарушат леко своите принципи на хранене, и приемат някаква храна от забранения списък, то това става повод за самообвинения и угризения към стореното от тях.

 

Социални аспекти


Важно е да се отбележи, че всички ние като представители на съвременното общество сме подвластни на модни тенденции и течения, които понякога са в основата на нашите ирационални страхове и изкривени представи за телата ни, килограмите и външния ни вид като цяло.

 

Това, което виждаме всеки ден от рекламите и техните послания са често недостижими цели за повечето от нас и е правилно всеки да приеме собственото си тяло и да гледа на себе си като личност, а не само като на физика.

 

Основни симптоми на липофобията

 • предпочитания за консумиране на определени видове храни — предимно нискокалорични и не мазни;
 • прием на прекомерни количества вода;
 • строго избягване на храни съдържащи мазно и тлъсто;
 • периодично чувство на страх от покачване на килограми;

Препоръки към засегнатите от липофобия

 • препоръчително е да осъзнаете, че прекомерната консумация на мазнини води до редица негативни последици в здравословен аспект, но пълното изключване от менюто им, също може да окаже своите негативни страни.
 • пълноценното и здравословно хранене включва разнообразен прием на различни групи храни, а не концентриране само в една група, превръщайки я в основен стандарт за хранене.
 • важно е да знаете, че здравословните мазнини играят ключова роля не само за доброто състояние на тялото, а и за поддържането на добра психическа форма и настроение.
 • балансираният прием на полезни мазнини оказва положително въздействие в борбата с умората и спомага за контролирането на теглото.
  решението не е в пълното игнориране на мазнините, а в здравословния избор на такива.
 • грижата за себе си е важна и всеки преди всичко я дължи първо на себе си.
  не позволявайте личните ви страхове да изкривяват реалността.


Лечение на липофобия


Лечението на липофобията е комплексно и включва, освен индивидуални консултации с психолог в сферата на хранителните разстройства и консултации с квалифициран специалист — диетолог, под чийто контрол да се изработи индивидуален хранителен режим, с цел постепенно да се захрани засегнатото лице и да се завърне към нормалния начин на живот, с пълноценно хранене и без страхове.

 

Автор:

Стоян Петров - психолог

 

 

Коментари