Публикация

"Липофобия" - страх от тлъсти храни

 "Липофобия" - страх от тлъсти храни

Произходът на думата липофобия е гръцки. Образува се от липос — „дебел“ и фобос — „страх“, т.е. страх и отбягване на тлъсти храни.

 

Липофобията е сравнително по-рядко срещана, за разлика от другите видове фобии. Придобива популярност едва през последните 40 години.

 

Липофобията засяга еднакво представителите и на двата пола — жени и мъже. Това, което я характеризира, е паническият страх, който завладява личността само при мисълта, че ако консумира тлъста или мазна храна ще напълнее.

 

Психологически аспекти


Това, което отличава засегнатите от липофобия е недоволството от външния им вид. Обективно погледнато в 90% от случаите същите не страдат от наднормено тегло и нямат дори предразположение към него.

 

В основата на липофобията е страхът от мазнини, защото индивидът свързва приема им с негативните последствия -  като затлъстяване, инфаркт, инсулт, диабет и други социалнозначими заболявания.

 

По външни признаци жертвите на този страх не изглеждат като хора, които се страхуват да качат няколко килограма, но вътрешно това е свързано с много страхове и притеснения, което им се отразява стресиращо и негативно.

 

Такива хора имат свои списъци с позволена и забранена храна. Те много строго следят какво консумират и ако нарушат леко своите принципи на хранене, и приемат някаква храна от забранения списък, то това става повод за самообвинения и угризения към стореното от тях.

 

Социални аспекти


Важно е да се отбележи, че всички ние като представители на съвременното общество сме подвластни на модни тенденции и течения, които понякога са в основата на нашите ирационални страхове и изкривени представи за телата ни, килограмите и външния ни вид като цяло.

 

Това, което виждаме всеки ден от рекламите и техните послания са често недостижими цели за повечето от нас и е правилно всеки да приеме собственото си тяло и да гледа на себе си като личност, а не само като на физика.

 

Основни симптоми на липофобията

  • Предпочитания за консумиране на определени видове храни — предимно нискокалорични и не мазни;
  • Прием на прекомерни количества вода;
  • Строго избягване на храни съдържащи мазно и тлъсто;
  • Периодично чувство на страх от покачване на килограми.

Препоръки към засегнатите от липофобия

  • Препоръчително е да осъзнаете, че прекомерната консумация на мазнини води до редица негативни последици в здравословен аспект, но пълното изключване от менюто им, също може да окаже своите негативни страни;
  • Пълноценното и здравословно хранене включва разнообразен прием на различни групи храни, а не концентриране само в една група, превръщайки я в основен стандарт за хранене;
  • Важно е да знаете, че здравословните мазнини играят ключова роля не само за доброто състояние на тялото, а и за поддържането на добра психическа форма и настроение;
  • Балансираният прием на полезни мазнини оказва положително въздействие в борбата с умората и спомага за контролирането на теглото;
  • Решението не е в пълното игнориране на мазнините, а в здравословния избор на такива;
  • Грижата за себе си е важна и всеки преди всичко я дължи първо на себе си.
    не позволявайте личните ви страхове да изкривяват реалността.

Лечение на липофобия


Лечението на липофобията е комплексно и включва, освен индивидуални консултации с психолог в сферата на хранителните разстройства и консултации с квалифициран специалист — диетолог, под чийто контрол да се изработи индивидуален хранителен режим, с цел постепенно да се захрани засегнатото лице и да се завърне към нормалния начин на живот, с пълноценно хранене и без страхове.

 

Автор: Стоян Петров - психолог

Снимка:unsplash

 

 

Коментари