Публикация

Д-р Георги Тиков: Спасяваме от болки в коленете с най-иновативния метод в света

Д-р Георги Тиков: Спасяваме от болки в коленете с най-иновативния метод в света

Д-р Георги Тиков е завеждащ на звено „Травматология“ в Отделение по Ортопедия и Травматология на УМБАЛ „Пълмед“.

През 2010г. завършва специалност "Медицина" в МУ "Карол Давила", гр.Букурещ. От 2011 г. до 2016 г.  специализира "Ортопедия" в МУ-Пловдив. Има завършени курсове:  "Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става"; "Колянна хирургия"в Мумбай, Индия; "Тазобедрена става" в Париж, Франция; "Гръбначна хирургия" във Виена, Австрия; АО сертификат от европейското дружество по Травматология от Давос, Швейцария. Работи в УМБАЛ"Свети Георги" ЕАД.

Разговаряме с него по повод кампанията за безплатни профилактични прегледи за болки в коляното.

 

- Д-р Тиков, защо насочвате вниманието си към болките в коленете?

- Колянната патология е една от най-често срещаните, а пациентите в България не си обръщат внимание навреме за разлика от другите страни, където редовно се организират скрининги. Благодарение на профилактиката по-рано се хващат различните заболявания, което позволява хората да се лекуват консервативно, т.е. с медикаменти, без да се стига до ендопротезиране на ставата (б.а.-поставяне на изкуствена).

 

- От какво са предизвикани болките в коленете?

- Най-честата причина са недолекувани травми. Но има доста оплаквания и при хора, страдащи от автоимунни процеси, заради вродени малформации, ставна халтавост и др.

Колко са разпространени болките в коленете сред населението?

У нас няма точна статистика, но в световен мащаб е известно, че около 30-35 на сто от населението страдат от болки в коленете. Най-често са засегнати хора над 45 г., като при над 75-годишните процентът скача на 80. Тук ще отбележа, че няма превес по полов признак – съотношението мъже: жени е 50:50.

 

- Кога и при какви оплаквания пациентът трябва да потърси медицинска помощ?

- След като се появи болка, която за 3-4 дни не отминава, нито се повлиява от лечението с нестероидни противовъзпалителни средства, непременно трябва да се посети специалист по ортопедия и травматология.

 

- Какви изследвания е необходимо да се проведат?

- Най-напред се прави преглед, при който се тества колянната стабилност, както и връзките на коляното, след това се проверява какъв е обемът на движението в ставата. По преценка на лекаря се назначава рентгенография, която дава ясна представа за степента на заболяването. В по-редки случаи се прави ядрено-магнитен резонанс за доуточняване на дагнозата.

 

- Казахте, че при по-леките форми се провежда консервативно лечение.

- Да, точно така и както споменах с нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Пациентът може да се насочи и към физиотерапия. При част от болните се прави вътреставно приложение на PRP, обогатена плазма, и на хиалуронова киселина. По този начин се премахва възпалението, подобрява се триенето и се подхранва хрущялът. Този метод е иновативен в световен мащаб. Въведен е от лекаря на ФК „Барселона“, в който игра Христо Стоичков. Благодарение на тази терапия футболистите се възстановяват максимално бързо и се връщат в на терена.

 

- Кога се налага операция?

- У нас не е рядко заради неглижиране на проблемите. До операция се стига, когато другите възможности са изчерпани,защото болният не си е обърнал внимание навреме. Решението за хирургична намеса се взема, като имат се предвид неговото общо състояние, двигателната активност и качеството на живот.

В зависимост от степента на уврежданията лечението е различно. Възможно е да се направи артроскопия, при която безкръвно се отстраняват проблемни зони, ако заболяването не е в напреднал стадий. Правят се различни видове остеотомии (б.а. - операция за изправяне на голямата кост на подбедрицата, която се изкривява вследствие на дегенеративни изменения в колянната става), а крайното лечение е ендопротезирането, което може да бъде частично или пълно. За цялостното възстановяване след подмяна на ставата е необходим около месец.

 

- Възможно ли е нелекувани болки в коленете да доведат до инвалидизация?

- Да, възможно е да се стигне до инвалидизация и по тази причина е важно болестта да се открие достатъчно рано. Тогава обемът на интервенцията е много по-малък, а възстановителният период – много по-кратък.

Неотдавна лекувахме пациент с хронична болка в коляното. Многократно му е предлагана смяна на ставата, но той е отказвал. След като постъпи при нас, по миниинвазивен и щадящ метод извършихме ендопротезиране на вътрешната част на коляното и той стана отново на крака на 3-я ден. Може да кажем, че го спасихме от инвалидната количка, но ако още малко се бяхме забавили, вероятно нямаше да успеем.

Затова приканвам всички хора, които имат някакви оплаквания и болки в коленете да се възползват от кампанията безплатни прегледи, която моят екип провежда в момента. Тя ще продължи до Коледа, а те могат да си запазят час на тел: 0897/506-867 между 9 и 15 ч. в работните дни.

Коментари